Jet wil dat je meedenkt

Lachen met Jet. De klap van het leenstelsel is amper verwerkt of de onderwijsminister zoekt studenten met een toekomstdroom. Op haar weblog vraagt Bussemaker studenten een essay te schrijven over het hoger onderwijs van de toekomst. ‘Wat zie je voor je als je denkt aan een hogeschool of universiteit over 15 of 20 jaar?’ vraagt ze.

Een beetje ongemakkelijk, die oproep. Alsof je iemands huis plat brandt en daarna vraagt: ‘Hoe zou jij het liefst willen wonen?’ Een hoop studenten zijn een toekomstdroom armer in plaats van rijker. Dankzij Jet. Maar goed, de onderwijsminister is niet van het terugkijken. Het leenstelsel is een feit, we moeten vooruitkijken. Jet de Grote Hervormer wil dóór!

Zelf droomt ze op haar blog al hardop over dat onderwijs van de toekomst. ‘Bestaan de gebouwen dan nog wel?’ vraagt ze zich af. En: ‘Geven docenten überhaupt nog wel college of worden zij vervangen door leerrobots?’

Wie droomt over de toekomst, heeft het over technologie. Ook in het hoger onderwijs. De verwachtingen zijn groot. Online colleges, leren via de iPad, noem maar op. De vraag is of die technologie altijd een verbetering is.

Laatst sprak ik een student die net uit een college kwam. ‘Weer een uur lang YouTube-filmpjes gekeken,’ gaapte hij. Vragen kon hij later stellen tijdens een chat-spreekuur. Maar waarom zou je dat doen als je ook Netflix hebt?

Zelf herinner ik mij een docent die tijdens colleges anderhalf uur lang sprak. Hij was razend intelligent en een begenadigd verteller. De collegezalen puilden altijd uit wanneer hij aan het woord was.

Het ‘ideale hoger onderwijs,’ waarvan Jet wil dat studenten het gaan beschrijven, zal altijd uit twee even belangrijke onderdelen bestaan. Eén: uit competente docenten die hun kennis overtuigend kunnen overbrengen. Twee: uit een grote en laagdrempelige voordeur zodat zo veel mogelijk studenten daarvan kunnen profiteren.

De student heeft de drempel hoger zien worden door het sociaal leenstelsel. En de docent knielt steeds vaker voor de technologie. Terwijl we dromen over de toekomst raakt het ideale hoger onderwijs steeds verder uit zicht.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.