Grote opkomst bij BEST-update van AbvaKabo

Een drukte van jewelste: 110 man samengepakt in lokaal CZ201. De AbvaKabo houdt in de pauze een presentatie over BEST. Ze hebben zelf ook niet zo’n grote opkomst verwacht, er was koffie voor ongeveer 30 man. Maar iedereen is zo opgewonden dat de koffiekar niet aangeraakt wordt. Een verslag.

Marinus Verhagen opent met een tijdlijn over BEST en de verwachte toekomst. Hij staat stil bij de gebeurtenissen en vertelt hoe hij vindt dat het tot nu toe gaat. Daarbij vermijdt hij de kleurrijke uitspraken niet: “Dat plan van het college hebben we dus zorgvuldig gedemonteerd”.

Bestuurscrisis

De opgekomen medewerkers stellen niet alleen vragen, maar plaatsen ook kanttekeningen. “Gaan jullie aanstaande vrijdag ja zeggen tegen de bezuiniging tussen 4 en 5,5 miljoen euro omdat jullie een bestuurscrisis willen voorkomen”, vraagt een mevrouw. “In hoeverre hebben jullie eigenlijk al getekend toen jullie het eens waren met het Strategisch Plan”, “Waarom gaat de vacaturestop door als het plan eigenlijk is afgekeurd?” Marinus Verhagen en Korrie van Helvert leggen uit dat een groot gedeelte van het oorspronkelijke stuk herschreven wordt. Dat is uit onderhandeld en op vrijdag 13 februari komt er een stuk ter tafel dat eigenlijk niet meer zo veel behelst. De 58 FTE wordt niet meer zo geformuleerd en na de dertiende februari gaat het college het plan invullen. Verhagen: “Ergens tussen maart en juni moeten ze (het college, red) komen met een gedetailleerd plan. Er zijn maanden verloren gegaan, het idee was dat de stuurgroep wat meer ammunitie zou leveren. Wat ze nu vragen hadden ze ook een jaar geleden kunnen vragen.” Op de vraag over de vacaturestop komt niet zo’n duidelijk antwoord. Verhagen legt wel uit dat de AbvaKabo niet tegen een andere vorm van organisatie van de diensten is, maar dat de AbvaKabo-fractie erg bezorgd is of het College van Bestuur haar rol in BEST wel aankan.

Een paar scherpe kanttekeningen van de werknemers: “Heeft het college wel door dat het OBP hier heel veel last van heeft?” Daar was veel bijval voor: “Je kan het zien als een politiek probleem van het college, maar het is inderdaad het OBP dat eronder lijdt”. Een andere opmerking: “Als er dadelijk meer wetenschappelijk personeel is en minder ondersteunend, wie gaat die wetenschappers dan helpen?”, zorgde voor hilariteit.

Toen de pauze voorbij was stroomde de collegezaal leeg, want ondanks alle onrust moet er gewerkt worden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.