Studenten bezetten Bungehuis UvA

Studenten protesteren niet meer? In Amsterdam wel. Bezuinigingsplannen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) ontvingen al veel kritiek van studenten en docenten. Bijgestelde plannen zijn olie op het vuur: sinds vrijdag bezetten studenten het Bungehuis in de Spuistraat. Op zoek naar “Een constructieve dialoog”.

De groep bezetters noemt zichzelf ‘De Nieuwe Universiteit’. Ze zijn tegen het beleid van de UvA in het algemeen, en tegen de bezuinigingsplannen van de faculteit geesteswetenschappen in het bijzonder. De universiteit heeft al verschillende pogingen gedaan om de bezetters uit het pand te krijgen. Het Wi-Fi is afgesloten, er zou een valse brandmelding gedaan zijn en er was het voorstel van een gesprek op maandag– op voorwaarde dat het Bungehuis volledig ontruimd zou zijn. De groep laat zich niet wegjagen. De woordvoerster tegen het ANP: “We gaan niet in op deze voorwaarden. Als we nu weggaan, hebben we geen drukmiddel meer.” In een brief naar het College van Bestuur: “Het is voor ons zelfs ondenkbaar het Bungehuis te verlaten voordat er een constructieve en inhoudelijke dialoog met u heeft plaatsgevonden”.

De actie volgt op bezuinigingsplannen. De faculteit moet de begroting van 82 miljoen euro voor 2018 structureel bijstellen met 7 miljoen euro. 98 van de 700 voltijdbanen verdwijnen, waarvan 78 onder wetenschappelijk personeel. De faculteit geesteswetenschappen gaat grondig op de schop. Studenten en docenten kwamen in opstand. Reden dat het faculteitsbestuur vier werkgroepen instelde. Zij hebben nieuwe scenario’s bedacht, voor een opzet die op meer draagvlak zou kunnen rekenen. Dat leidde tot nog meer boosheid. Studenten zeggen dat de adviezen zeer selectief zijn gebruikt. Decaan Frank van Vree zegt juist nagenoeg alle adviezen overgenomen te hebben: “Dit protest is een affront voor iedereen die zich de afgelopen tijd zo heeft ingespannen.”

De bezetters zijn nog niet weg. Je volgt ze via Facebook en Twitter. De eisen van de bezetting staan op hun website. Hoofdstrekking: “Universiteiten worden top-down bestuurd, wat academisch onderwijs en onderzoek ernstig schaadt. De inspraak van studenten en docenten is minimaal. Wij willen een democratische universiteit.”

De Nieuwe Universiteit ontwierp alvast een nieuw logo voor de UvA:

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.