Salafist en niet welkom?

Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg liet gisteren zijn kritiek horen over minister Asscher. Tijdens het debat ‘religie, angst en vrijheid’ van het Ronde Tafelhuis in Tilburg-Noord uitte de burgemeester zijn commentaar op de Haagse aanpak van integratie en religie. De Tilburgse hoogleraar Paul Zoontjens was ook aanwezig.

Minister Asscher laat vier ‘clubs’ van moskeeën onderzoeken die te erg onder invloed zouden staan van Turkije en niet genoeg zouden bijdragen aan integratie. Tot die ‘clubs’ behoort ook de Turkse El Feth-moskee in Tilburg. Volgens Noordanus is het verwijt gebaseerd op weinig feiten. Tijdens het debat zei hij: “Mensen die zich al jaren inzetten voor integratie vragen zich nu af: horen we er nog wel bij? Absoluut fout! Zo zetten we een stap terug in de verhoudingen”, zo staat in het Brabants Dagblad. Tijdens het debat kwam ook het onderwerp ‘haatimams’ aan bod met de vraag of Asscher terecht hun visums introk. “Je bent salafist en dan ben je niet welkom?”, reageerde Abdelkader Barkane, bestuurslid van El Feth. “Wat is de volgende stap? Het is niet aan politici om te bepalen welke invulling ik geef aan mijn leven. We zijn niet in Egypte!”

Positieve avond
Hoogleraar Paul Zoontjens van Tilburg Law School was ook aanwezig tijdens het debat. Hij heeft die avond als zeer positief ervaren. “Het was een goede start van een reeks meerdere debatten. Ze hebben het dicht bij de mensen weten te houden. Zo begon een moslima de avond met een column. Ze vertelde hoe het was om deze dagen met een hoofddoekje in de trein te zitten.” Volgens Zoontjens was de sfeer die avond ook erg positief. “De mensen luisterden naar elkaar en gaven antwoord op vragen die gesteld werden. Iedereen deed goed mee.” Over de ‘haatimams’ heeft hij geen inhoudelijke mening. Dat is een onderwerp waar je voorzichtig mee om moet gaan vertelt de hoogleraar. “Ik snap de boze reacties van de moslimwereld, maar ze moeten wel begrijpen dat we niet in normale tijden leven op dit moment.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.