Recensie: The Crazy Pianos

The Crazy Pianos staan bekend om hun muzikaliteit, improvisatietalent en gave om het publiek te laten meeswingen en -deinen. Normaal gesproken spelen ze hun deuntjes aan de pier in Scheveningen, maar tijdens de speciale ’theater wintertour’ kunnen ook mensen die een hekel hebben aan zand tussen hun tenen hun favoriete nummers aanvragen. Dat is in ieder geval het idee.

De show begint veelbelovend. Pianoman en Hit the Road Jack zijn tenslotte meezingnummers van het eerste uur. Ook Het is een nacht en Het regent zonnestralen vallen in goede aarde. Stilzitten is niet mogelijk, want al na een paar nummers moet het publiek gaan staan en krijgt ze zwaai- en klapinstructies. Die komen goed van pas bij Proud Mary en Shout!, want met vier muzikanten die het dak eraf spelen, wil niemand spelbreker zijn. Gedanst moet er worden, wat na een aantal nummers op een ware work-out begint te lijken.

Na een aanvraagrondje uit de zaal volgen Hey Jude, Kom van dat dak af! en Don’t stop me now. Het publiek – denkend dat het met het uitvoeren van danspasjes en roepen van titels wel haar bijdrage heeft geleverd – komt bedrogen uit als de twee pianisten vrijwilligers op het podium vragen. De zaal haalt opgelucht adem: een groepje Olof-studenten staat al klaar en de rest ontspringt daarmee de dans.

Hoewel er aan gezelligheid geen gebrek is, mist de show een verhaal. Het hoge biercantusgehalte is niet voor iedereen geschikt. Als na de pauze de gehele zaal overgaat tot een polonaise en daarna een aantal versies van dance-nummers wordt gespeeld, houden sommige ouderen het voor gezien. Ze vertrekken. Een flink minpunt, omdat met wat meer afwisseling de show makkelijk voor iedereen leuk blijft. Hoewel er geen valse noot klinkt, gaan The Crazy Pianos helaas voor de wat voorspelbare nummers en moet er vooral gefeest worden. Waarom geen ruimte inbouwen voor wat rustiger stukken en heerlijke onderuitzak-momenten?

Toch geven The Crazy Pianos je waar voor je geld. De stemmen en muziek zijn goed, er zit genoeg humor in de show en zoals de flyer met het programma al beloofde: stilzitten is onmogelijk.

3 van  de 5 sterren

Gezien in Theaters Tilburg.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.