Bussemaker herkent de problemen

Minister Jet Bussemaker (OCW) komt de kritiek die de bezetters van het Maagdenhuis uiten, overal in het land tegen. De kritiek op het sturen op snel afstuderen, de zorg over de medezeggenschap en die over de positie van de geesteswetenschappen herkent ze. Dit schrijft ze vandaag aan de Kamer.

“Voor mij staat de kwaliteit van onderwijs en onderzoek centraal; een universiteit is geen bedrijf. Studiesucces is niet hetzelfde als zo snel mogelijk afstuderen. Studenten moeten de ruimte hebben zich breed te ontwikkelen tot kritische en creatieve denkers. […] Alleen afrekenen op snel afstuderen past hier niet bij.” Bussemaker heeft op veel plekken in Nederland ervaren dat er ontevredenheid heerst. Ze hamert op het belang van het voeren van een dialoog. “Ik blijf het gesprek over deze thema’s voeren met studenten en instellingen, maar roep bestuurders, studenten en docenten ook op om die dialoog binnen de instelling met elkaar te blijven voeren.”

Zo ook wat betreft het opheffen van opleidingen, wat in Amsterdam de directe aanleiding was voor de protesten. “Ik hecht aan de brede disciplinaire oriëntatie van universiteiten en ik wil ook niet dat kleine talen of unieke opleidingen zomaar verdwijnen in Nederland. Daarom benadruk ik dat samenwerking binnen en tussen universiteiten bij dit soort opleidingen versterkt moet worden.” Voorafgaand aan dit overleg tussen universiteiten moeten studenten en docenten geraadpleegd worden. Opheffen kan alleen na een “transparant en zorgvuldig proces”.

“Goed onderwijs en onderzoek is dus veel meer dan studenten snel laten afstuderen en veel publiceren. Goed onderwijs is kleinschalig en responsief, heeft aandacht voor brede academische vorming en 21st century skills, daagt studenten uit en wordt gedragen en gebracht door gemotiveerde, hooggekwalificeerde docenten,” schrijft Bussemaker.

Lees de hele brief hier.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.