Erasmusstudenten in Tilburg: Een semester lang feest

In het collegejaar 2012-2013 maakten bijna 270.000 studenten uit heel Europa gebruik van een Erasmusbeurs. Dat is het hoogste aantal sinds de invoering van het EU-uitwisselingsprogramma, 27 jaar geleden. Tilburg ontvangt jaarlijks ruim 600 buitenlandse studenten. En eerlijk is eerlijk: de meesten komen niet om te studeren, maar voor zes maanden roken, drinken en feesten.

De internationalen trekken vooral op met de huisgenoten uit hun gang. Martin Holub (25) uit Tsjechië en de Franse Maylis Guillou-Kérédan (21) wonen bij elkaar om de hoek in ‘Verbs’, de grijze flats in de professor Verbernelaan. Ze bieden letterlijk een kijkje in hun keuken. Het is dinsdag, drie uur en de etensgeuren hangen al in de gang. Met nog twee huisgenoten zitten ze in hun huispakken rond het eettafeltje.

Verbs: één groot feest
Deze enige gemeenschappelijke ruimte, die ze tegelijkertijd zien als huiskamer, wordt gedeeld met zes ganggenoten. “Het is hier gezellig en redelijk schoon, omdat wij elkaar persoonlijk kennen,” zegt Maylis tevreden. Op een bord aan de muur hangen polaroidfoto’s van huisgenoten die bij de semesterwisseling weer naar huis zijn vertrokken. Veel studenten blijven voor één semester. Maylis en Martin behoren tot de groep die het hele schooljaar in Tilburg zit.

“Het is een vervelend idee om straks zelf ook weg te gaan. Je wordt zo close in de maanden die je hier doorbrengt. Je eet samen, feest samen, bent samen weg van huis…”, somt Maylis op. “En je weet dat de kans klein is dat je elkaar nog eens ziet in deze samenstelling”, vult de Schotse studente Grace Macaulay Cameron (20) aan. De studenten prijzen zich gelukkig dat ze een plekje in Verbs hebben bemachtigd. “Volgens mij waren alle kamers binnen anderhalf uur bezet”, zegt Grace, nog steeds vol ongeloof. “In een gewoon studentenhuis met Nederlandse studenten had ik me nooit zo thuis gevoeld, zij zitten niet in hetzelfde schuitje.”

Hoe iemand uit het zonnige Zuid-Frankrijk, goedkope Tsjechië of verre Canada in ons grijze Tilburg verzeild raakt, is voor veel buitenstaanders de grote vraag. Vaak staat de opleiding goed aangeschreven of hebben de Erasmusstudenten beperkte opties, omdat ze een deelnemende universiteit moeten vinden. Nederland komt snel in aanmerking, omdat iedereen zo goed Engels beheerst. “Zelfs de supermarktmedewerkers kunnen me verstaan”, zegt Martin verwonderd.

I*ESN is een must
Bijna iedere international in Tilburg is lid van I*ESN. “We moeten wel, want er is anders weinig te doen”, grapt Martin. De internationale studentenvereniging moet het vooral hebben van haar mentoren en buddy’s, Tilburgse bachelor- en masterstudenten die de internationalen mee op sleeptouw nemen. Dat doen ze al vanaf de TOP-week, als ‘papa’ of ‘mama’ van een groepje.

I*ESN zit in veertien Nederlandse studentensteden en organiseert allerlei activiteiten. In Tilburg bijvoorbeeld het wekelijkse mentordiner met de TOP-groepjes en themafeesten op dinsdag en donderdag in Carpe Diem, de stamkroeg van de vereniging. De leden kunnen daarnaast regelmatig mee op reis. Zo gingen er dit collegejaar al groepen naar Amsterdam, Berlijn of het Oktoberfest in München. Door al die gezelligheid komen weinig Erasmusstudenten toe aan het echte studeren. “Masterstudenten zijn vaak wat serieuzer. Zij hebben echt een doel voor ogen; hun diploma”, vertelt I*ESN-mentor Laurens van der Hoeven (20), student International Business Administration. “De bachelorstudenten komen vooral om te roken, drinken en feesten. Dat is ook precies wat ze doen en ik geef ze geen ongelijk.”

Bij de vraag of de studenten veel tijd aan hun studie besteden, kijken ze elkaar grinnikend aan. “We zijn hier vooral om leuke dingen te doen”, geeft Maylis toe. Ze studeert Rechten, net als Martin. “Gelukkig krijgen we weinig opdrachten, in tegenstelling tot op onze thuis-universiteit. We moeten vooral veel lezen en hebben aan het einde van het semester één groot tentamen. Met een beetje discipline kun je dan in korte tijd genoeg leren voor een voldoende.”

Het valt Martin verder op dat de lessen hier van betere kwaliteit zijn. “De docenten spreken prima Engels en kunnen goed presenteren. Ze lezen niet voor van een blaadje,” prijst hij het personeel van Tilburg University. “Ook zijn er genoeg faciliteiten, zoals stopcontacten. En als je een presentatie moet geven kan de ICT-afdeling helpen bij het aansluiten van de beamer. Dat vind ik allemaal niet vanzelfsprekend.”

Wil jij ook internationale ervaringen opdoen?
De Erasmusbeurs is alleen bestemd voor Europese studenten en de bijdragen zijn uiteenlopend. Maylis krijgt bijvoorbeeld € 150 per maand, terwijl Martin er € 400 krijgt. De EU stelt geld beschikbaar voor de universiteiten en zij verdelen het vervolgens over de kandidaat-studenten. Omdat Martin niets vanuit de overheid krijgt en het leven in Nederland erg duur is – vergeleken bij Tsjechië − krijgt hij meer geld van zijn universiteit dan Maylis. Vanwege de prijzen gaat hij niet graag stappen in de stad. “In Tsjechië ben ik een tientje kwijt aan een avond drinken, als ik in Carpe Diem op stap ga betaal ik algauw dertig euro. Ik hou het liever bij het indrinken in Verbs, met een sixpack uit de supermarkt.”

Kijk wat jouw mogelijkheden zijn voor een exchange in het buitenland via de Study
Abroad Coördinator van jouw opleiding, of meld je vanaf april aan als mentor (bachelor) of buddy (master) bij I*ESN. Check hier voor meer info.

Door: Elodie Kint

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.