Wat kost een student?

Er zijn kosten aan! Ja, wrijf maar eens even veelbetekenend je duim en wijsvinger over elkaar, want studeren kost geld. Nrc.next rekende uit hoeveel belastinggeld een gemiddeld Nederlands gezin kwijt is aan het hoger onderwijs.

De rekensom is niet eens zo heel moeilijk. De totale Nederlandse begroting bedraagt jaarlijks 183 miljard. Van dat bedrag gaat 3,8 procent (oftewel 7 miljard euro) naar het hoger onderwijs. Enfin, lang verhaal kort: een gemiddeld gezin (werkend stel met twee kinderen) is per jaar 1.171 euro kwijt aan hoger onderwijs.

Waarbij Nrc.next opmerkt dat een deel van die 7 miljard niet naar studenten gaat, maar naar wetenschappelijk onderzoek. En – nog belangrijker – dat de gemiddelde student de samenleving meer geld oplevert dan zijn opleiding kost: 132.000 euro winst voor mannelijke studenten tegenover 82.000 euro winst voor vrouwelijke studenten.

En daar barstte online de discussie los. “Waarom moet ik meebetalen aan de studie van studenten?” vroeg ene John_Rambo zich af. Immers, het geld dat studenten later meer verdienen, mogen ze zelf houden.
“Zij betalen later wel jouw pensioen,” reageerde iemand.
Weer een ander snapte niet hoe John_Rambo meebetaalt aan de studie van studenten wanneer uit berekeningen blijkt dat het de samenleving juist geld oplevert. En zo bleef het nog lang onrustig op de internets.

Geld, geld, geld, zelden gaat het ergens anders over. Alsof onderwijs is uitgevonden om winst te genereren. Zelfs al verdienden we als samenleving geen cent per student, maar maakten we verlies – wat dan nog? Kan dan werkelijk niemand meer over de eigen portemonnee heen kijken? Wat een armoede.

Onderwijs is het fundament voor een goed functionerende maatschappij. Het ontplooit de mens, stimuleert zijn kritisch denken en verhoogt zo de kans op goede beslissingen.

Of laat ik het omdraaien: wat zijn de consequenties van slecht onderwijs?

Kijk om je heen. Wie slecht is opgeleid, kijkt campingzender SBS6, schrijft “ik werdt” als hij op Telegraaf.nl reageert en stemt op politici die enkel holle frasen en loze beloften bezigen.

Kan iemand uitrekenen wat dát de maatschappij kost?

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.