Bemiddelingskosten nieuwe kamer verleden tijd

De zoektocht naar een studentenkamer wordt straks een stuk goedkoper. Bemiddelingsbureaus mogen huurders geen extra kosten meer laten betalen. Dit staat in een wetsvoorstel dat is goedgekeurd door de ministerraad.

Een bemiddelaar mag nu nog servicekosten in rekening brengen bij de huurder, ook al is het bureau ingehuurd door de verhuurder. Studenten stuiten bij het zoeken vaak op kamers met extra servicekosten die hoog kunnen oplopen. Veel bureaus vragen één maand huur (exclusief BTW), maar binnenkort betaalt alleen de verhuurder nog extra geld.

Het kabinet wil hiermee de hoge bemiddelingskosten aanpakken, vooral voor studenten die de extra kosten vaak niet kunnen betalen. De eerste maand betalen de meeste studenten borg en huur. Extra betalingen voor bemiddeling zijn niet altijd op te brengen.

Aanleiding voor de maatregel is een verandering in de situatie ten opzichte van enkele jaren geleden.  Toen bestond de vrees dat niet-commerciële bemiddelingsbureaus voor kamerverhuur kopje onder zouden gaan als alleen de verhuurder voor de bemiddelingskosten opdraait. Verhuurders zouden deze bemiddelingsbureaus niet meer inschakelen en zelf hun kamers gaan verhuren. Het aanbod van geschikte woonruimte zou versnipperd raken waardoor huurders lastiger een kamer vinden. Dat is anders geworden nu verhuurders hun kamers via het internet kunnen aanbieden en woningzoekenden te huur staande kamers langs die weg makkelijker en sneller kunnen vinden.

Het wetsvoorstel is ingediend door de ministers Van der Steur van Veiligheid en Justitie en Blok voor Wonen en Rijkdienst. De ministerraad heeft daarmee afgelopen vrijdag ingestemd. Het wetsvoorstel zal voor advies naar de Raad van State gaan en vervolgens zal de Tweede Kamer zich erover buigen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.