Twee maanden zonder social media

Socialbesitas is de nieuwste verslaving van deze tijd. Studenten kunnen vaak niet meer zonder hun telefoon. Rochelle Moes (20), studeert Journalistiek aan Fontys, ging met zichzelf een experiment aan: twee maanden zonder Facebook, Twitter en Instagram. Vanaf vandaag gaat ze de uitdaging aan. “Eigenlijk kan ik niet zonder Facebook.”

“Het idee kwam in me op toen ik een reactie had geplaatst onder een foto op Facebook, en daar werd ik vervolgens op afgerekend”, vertelt Rochelle. “Eigenlijk is de online wereld ook maar gewoon kut, je kunt mensen constant de grond in duwen.” Toen dacht de 20-jarige studente: ik moet er vanaf gaan. Voor haarzelf, maar ook voor school. “Ik ga een blog bijhouden over mijn ervaringen met dit experiment. Uiteindelijk lever ik dat in als opdracht voor mijn opleiding Journalistiek.”

Verslaafd
Rochelle geeft toe dat ze verslaafd is. “Elke like geeft me een euforisch gevoel. Ik merk ook dat ik wil dat mijn profielen er op en top uitzien en ik heb drang om veel te posten.” Maar daar bleef het niet bij, de studente plant zelfs in wanneer ze het beste foto’s en statussen kan plaatsen. “Ik plaats een nieuwe profielfoto niet om negen uur ’s ochtends, het liefste op zaterdag want dan zitten veel mensen op Facebook. Dan krijg ik dus meer likes.” Daarnaast bedenkt ze vaak al een week voordat er een evenement is, hoe ze die foto het best op Facebook kan gaan zetten. “Ik ben er heel veel mee bezig.”

                    “Vanochtend miste ik echt iets”

Geïsoleerd
“Ik ben ervan overtuigd dat het me gaat lukken. Ik heb veel apps verwijderd en op mijn accounts van Facebook, Twitter en Instagram heb ik mezelf afgemeld. Als je ingelogd blijft is het ook makkelijker om terug te vallen, maar ik wilde ze niet verwijderen.” De studente denkt dat het haar wel lukt om van social media weg te blijven omdat ze een doel heeft: haar blog. “Ik denk dat ik me vooral heel veel ga vervelen, voornamelijk tijdens colleges.”

Vanochtend was de eerste ochtend dat Rochelle niet met Facebook opstond. “Normaal scroll ik elke ochtend bijna een uur door Facebook, vanochtend miste ik echt iets.” Volgens Rochelle voelt het alsof ze geïsoleerd is van de samenleving.

Wel WhatsApp
Rochelle denkt dat ze na twee maanden weer in haar oude gewoonte terugvalt. “Misschien heb ik er wel minder behoefte aan, want je bent er niet meer aan gewend dat je alles bij moet houden.” De studente gebruikt nog wel nieuwsapps om voor haar opleiding op de hoogte te blijven: “Ik had er niet echt over nagedacht dat social media veel gebruikt wordt tijdens mijn opleiding.” Daarnaast gebruikt ze wel WhatsApp, maar met regels; zo mag ze haar profielfoto niet veranderen en geen groepsapps aanmaken.

Wanneer het interview ten einde loopt vraagt Rochelle: “Waar wordt het interview eigenlijk geplaatst? Ah shit, ik wilde het op Facebook zetten maar dat gaat hem nu natuurlijk niet meer worden.”

Test hier of jij ook Socialbesitas hebt.

 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.