“Ik wil altijd een bijdrage leveren”

Aanstaande maandag beginnen de fractieverkiezingen. Vier dagen lang jagen Front en SAM op jouw stem. Univers helpt je bij het maken van een keuze en interviewt de beide lijsttrekkers. Het laatste woord is aan Machiel Hermans (Front).

Machiel Hermans (21) zit in het derde jaar van Bestuurskunde. Dit jaar streeft de lijsttrekker naar een zetel bij Front en levert zijn voorzitterschap bij Vrijspraak van Magister JFT in. Eerste indruk? Trots op wat hij heeft bereikt. “Ik ben ambitieus en gemotiveerd, anders zou ik ook niet aan mijn derde bestuursjaar willen beginnen. Het leuke aan een bestuursjaar? Je leert jezelf goed kennen; je sterke en zwakke punten.

Je bent geboren in Velp. Waarom ben je in Tilburg gaan studeren?
“Ik kom meer uit de buurt van Twente dan Tilburg, maar die universiteit daar sprak mij niet echt aan. In Tilburg kon ik Bestuurskunde studeren en daarnaast, als ik dat nog zou willen, rechtenvakken volgen. Bovendien studeerde mijn vader, broer en zus ook aan Tilburg University, dus de connectie was er al. Na mijn keuze sprong ik er gelijk in: meegedaan aan TOP-week, Magister introductiekamp en zelfs Platokamp. Ik wilde overal aan mee doen.

Een bestuursjaar is arbeidsintensief en kost veel energie. Waarom wil je zo graag je nek uitsteken?
“Ik wil altijd een bijdrage leveren. Eerst was het organiseren van activiteiten bij Juribes. Nu is het faciliteren van goede medezeggenschap. Ik wil het studentenleven leuker en beter maken voor iedereen. Dáár put ik mijn energie uit.

Hoe typeren je vrienden jou?
“Uit de ranking game van de app Happening kwam ik bij ambitieus op nummer 1. Dat vind ik fijn om te horen, want daar herken ik mezelf in. Een harde werker, maar ook altijd wel in voor een biertje. Serieus wanneer het moet, gezellig wanneer het kan. Mijn bekende lach typeert mij ook; een harde schater die op het einde lekker uitzet.”

Sta je nummer 1 op de kandidatenlijst omdat je het grootste netwerk hebt?
“De vraag is of ik überhaupt het grootste netwerk heb. Anderen op de lijst hebben studentenverenigingen achter zich geschaard. Die hebben meer actieve leden dan Magister JFT. Dat zie ik dan ook als een uitdaging. Bovendien streven we naar een veelzijdige fractie. We hebben kandidaten van Olof, Vidar en Plato. Vorm een fractie met vertegenwoordigers van studentenverenigingen, sportverenigingen en studieverenigingen. Dan heb je al een gros van de studenten te pakken. Daar ligt onze kracht.

“Maar na de verkiezingen ga ik niet zeggen: “Je hebt niet op mij gestemd, dus ik hoef je niet meer te spreken.”

Net als Iris kom je uit de Fractie Magister. Jullie studeren allebei Bestuurskunde en hebben dus voor een deel dezelfde achterban. Vissen jullie in dezelfde vijver?
In totaal staan er vijf bestuurskundigen op de lijst. Naast de lijsstrekker Iris Wester ziet Machiel vooral overeenkomsten met zijn goede vriend Gijs Kremers, de nummer 2 van SAM. “Dat valt mee. Gijs zat bij mij in het TOP-groepje en is ook derdejaars bestuurskundestudent. Met hem vis ik dus in dezelfde vijver. Voor onze vrienden wordt de keuze nog lastig. Maar na de verkiezingen ga ik niet zeggen: “Je hebt niet op mij gestemd, dus ik hoef je niet meer te spreken.”

Waarom heb je gekozen voor Front? Wat is het belangrijkste verschil tussen beide fracties?
“Ik kon mij beter vinden in hun beleid. Hoewel ik mijn connecties had binnen Front, wilde ik een goede afweging maken tussen beide fracties. Waar zijn de verschillen, waar voel ik me thuis? En dat werd Front, omdat deze me motiveerde om meer uit mijn studie te halen dan enkel mijn studiepunten binnen te tikken.”

Wat wil je bereiken in je bestuursjaar?
“Het gat tussen theorie en praktijk is te groot, was de stelling tijdens het verkiezingsdebat. Daar leg je precies de vinger op de zere plek. In mijn omgeving merk ik dat studenten moeite hebben om theorie toe te passen in de praktijk, terwijl werkgevers dat van je verwachten. Dat moet anders.

Iris Wester en jij doen allebei bestuurskunde. Wat is volgens jou het geheim van een goed en efficiënt universiteitsbestuur?
“Een bestuur met een eigen visie, waar ook de mogelijkheid bestaat om inspraak te hebben. Niet continu dezelfde koers varen, maar kunnen bijstellen om het belang van de student. Een voorbeeld is Philip Eijlander; dat is nou écht iemand die goed naar studenten luistert. Als je dat niet doet, is er kans op Amsterdamse taferelen.”

Wie is een betere bestuurder, de man of de vrouw?
“Ik zou het niet weten. Er is geen argument waarom een mannelijke bestuurder beter is dan een vrouwelijke. Een bestuur moet vooral divers zijn. Mannen en vrouwen vullen elkaar juist aan.”

Waar wil je staan over een jaar?
“Hopelijk zit ik dan in Front, natuurlijk. Ik hoop alle punten van het verkiezingsprogramma te bereiken. Zelf ambieer ik de functie van Rowie Florijn (Dagelijks Bestuurder). Tot op heden was ik voornamelijk toeschouwer van het politieke spel. Nu zie ik het als een uitdaging om een echte bijdrage hieraan te kunnen leveren.”

Door: Aranka van Zanten & Frank van den Nieuwenhuijzen
Foto: Ton Toemen 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.