Tilburgse Turken staan op tegen maffiapraktijken

Turkse Tilburgers strijden tegen maffiapraktijken en hennepzolders met hun campagne Alin Teri 013. Want brood moet je eerlijk verdienen, vinden de initiatiefnemers. Iedereen kan zijn steun uitbrengen door een profielfoto te plaatsen op zijn website. Maar gaat dit verandering brengen?

Toine Spapens, hoogleraar Criminologie aan Tilburg University, vindt het mooi dat de Turkse gemeenschap stelling neemt. “Wietbendes aanpakken is ingewikkeld. Het is niet alleen de politiek, maar ook de samenleving die ideeën op gang moet brengen. En dit initiatief is daar een mooi voorbeeld van. Maar, voorspellen of dat uiteindelijk ook gaat leiden tot het beoogde doel, vind ik lastig.”

Alin Teri is Turks voor ‘zweet op je voorhoofd’. Iedereen kan zich open uitspreken tegen de thuisteelt van hennep. Volgens de initiatiefnemers kent Tilburg 600 tot 900 illegale wietplantages. Zo’n 2500 mensen zijn werkzaam in de hennepteelt, waarin 800 miljoen euro omgaat. Turken hebben een groot deel van de productie in handen. Alin Teri 013 is daar klaar mee: “De relatieve oververtegenwoordiging van de Turkse Nederlanders in de hennepteelt kunnen en willen wij niet accepteren.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.