Onderwijscrisis in Nepal

Niet meer naar school kunnen omdat het gebouw er niet meer staat. Veel leerlingen en studenten in Nepal kampen met dit probleem. Door de aardbeving kunnen bijna een miljoen leerlingen niet naar school. Zo’n 24.000 klaslokalen zijn beschadigd of vernietigd.

De natuurramp heeft in sommige gebieden ruim negentig procent van de scholen vernietigd. Scholen die wel overeind zijn gebleven, worden als noodopvang gebruikt, zo schrijft UNICEF. In het getroffen gebied staat ook de Tribhuvan University, gelegen in de Kathmanduvallei. Ook deze universiteit is getroffen. Of deze is ingestort of gebruikt wordt als noodopvang, is niet duidelijk.

Onderwijscrisis
UNICEF spreekt van een onderwijscrisis. Kinderen en studenten die voor een langere tijd van school wegblijven, ook tijdens noodsituaties, zouden steeds minder kans hebben dat ze nog terugkeren naar school. Daarom roept de kinderrechtenorganisatie op om vervangende leerruimtes op te zetten en schoolgebouwen weer te repareren.

Kathmandu University
De belangrijkste universiteit in Nepal is de Kathmandu University. Deze universiteit staat in Dhulikhel, zo’n dertig kilometer van Kathmandu. Het gebouw staat nog, maar de lessen liggen toch stil. Uit een inspectie is gebleken dat het grootste gedeelte van het gebouw veilig is, maar om geen risico te nemen moet er eerst reparatie en onderhoud plaatsvinden.

De studenten en professoren van de universiteit bieden nu hulp in het ziekenhuis van Dhulikhel. Hier worden veel slachtoffers naartoe gebracht. Wel wil de universiteit weer zo snel mogelijk open, hier zijn ze dan ook druk mee bezig.

Laag onderwijsniveau
Nepal beschikt in totaal over zes universiteiten. Het onderwijs heeft veel problemen. Studenten komen vaak niet naar school omdat hun ouders vinden dat er belangrijkere dingen te doen zijn. Daarnaast is een groot gedeelte analfabeet. Een ander probleem van het onderwijs is dat leerlingen vaak met teveel in een klaslokaal zitten omdat er een gebrek is aan leerkrachten. Het onderwijsniveau in Nepal is laag.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.