Jeugdwerkloosheid daalt

De werkloosheid onder jongeren is in een jaar tijd gedaald van 13,2 naar 10,9 procent, meldt het CBS. Jongeren (mensen in de leeftijd 15 -25 jaar) profiteren dus van het economisch herstel, zo schrijft NOS op 3.

Het aantal jongeren dat een baan vond nam toe met gemiddeld 7000 per maand. Van alle jongeren heeft 60,4 procent nu een baan terwijl dit een jaar geleden nog 58,2 procent was. Hierbij kregen ze niet alleen kleine banen van 12 uur of minder, maar ook ‘grotere’ banen. Bij de banen van > 12 uur gaat het voornamelijk om flexibel werk.

Onwenselijk
Minister Asscher van Sociale Zaken vindt het positief dat steeds meer jongeren een baan vinden. Toch is volgens hem de jeugdwerkloosheid nog steeds onwenselijk hoog en houdt de bestrijding van de jeugdwerkloosheid hoge prioriteit. De Europese Unie is dat volledig met hem eens. Vorige week meldde de EU 1 miljard euro vrij te willen maken voor de aanpak van jeugdwerkloosheid. Het geld is voornamelijk bedoeld om meer jongeren aan een baan te helpen in Europese regio’s met een uiterst hoge werkloosheid. Vooral jongeren uit Griekenland en Spanje gaan hiervan profiteren.

Volgens de EU-lidstaten, die vorige week akkoord gingen met het voorstel, is het onaanvaardbaar dat ruim één op de vijf jongeren geen baan kan vinden. Dit zijn zo’n vijf miljoen Europeanen onder de 25 jaar.

Bekijk hier cijfers over jeugdwerkloosheid en bijbaantjes in Nederland.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.