Koelman ziet het fout

Gisteren publiceerde Luuk Koelman op deze site de blog ‘Primark’. Van Peter van Gool, raadslid D66 in Tilburg, ontvingen we onderstaande reactie.Columns en blogs zijn doorgaans leuk om te lezen, en zeker die van Luuk Koelman. Zo kon ik een glimlach niet onderdrukken toen ik de blog ‘Primark’ las. Deze keer, echter, voelde ik wel de behoefte om een aantal feitelijke onjuistheden recht te zetten. Een blog kan leuk zijn, maar de lezers van Univers hebben ook recht om te weten hoe het werkelijk in elkaar steekt. Niet juist is dat de vestiging van deze “grote internationale retailer” ieder Tilburgs huishouden 789 euro zal kosten, zoals door Koelman voorgerekend.

Of het in werkelijkheid wel of niet om Primark gaat laat ik maar even in het midden, officieel heeft de winkelketen zelf nog niets bevestigd. Maar los daarvan is het een lang gekoesterde wens van de gemeente om dit nu nog slaperig en saai stuk van het centrum tot leven te brengen. Een wens die bovendien breed gedragen wordt door een groot deel van de winkeliers en horeca.

Als tweede een opmerking over de reservering van € 6,7 miljoen. Koelman stelt dat “Als er al geld voor je is gereserveerd, wil je het ook hebben, natuurlijk”. De werkelijkheid is echter dat voor de betreffende retailer zelf helemaal geen geld gereserveerd is. De winkelketen kan geen beroep doen op die € 6,7 miljoen. Wat is wel het geval? Op het moment dat er géén vergunning gegeven kan worden voor de vestiging van een winkel van deze omvang, op deze locatie, vangt de gemeente dit risico op. Hoe? In dat geval koopt de gemeente de grond van de eigenaar (en dat is niet Primark). Daarmee houdt zij grip op de ontwikkeling in dit deel van het kernwinkelgebied. In alle andere gevallen kost het de gemeente Tilburg niets. Mocht deze zogenaamde achtervangregeling onverhoopt in werking treden zal bovendien − tegenover de aankoop van € 6,7 miljoen − ook een opbrengst komen te staan voor een ander type ontwikkeling op deze locatie. Het huidige bestemmingsplan laat de gewenste ontwikkeling toe. De kans dat er geen vergunning wordt verstrekt is daarmee zeer klein.

Of het in werkelijkheid wel of niet om Primark gaat laat ik maar even in het midden

Ten derde legt Koelman een koppeling tussen de sloop van Stadskantoor 3 en de verbouwing van Stadskantoor 1 en 2 (respectievelijk: gemeentehuis en bibliotheek). Alsof Stadskantoor 1 en 2 verbouwd moeten worden OMDAT op de locatie Stadskantoor 3 een winkel gaat komen. Ook dit is onjuist. Stadskantoor 1 verkeert in slechte staat. Hoe dan ook moet er wat gebeuren! Hier geldt ook dat de gemeente een goede werkplek moet bieden voor zijn ambtenaren. Vriend én vijand zijn het daarover eens. Winkels of geen winkels; renoveren moet! En dat is een stevige, maar noodzakelijke investering. Een renovatie die veel verder zal moeten gaan dan een emmertje latex.

Het rekensommetje dat de vestiging van deze “grote internationale retailer” ieder huishouden in Tilburg € 789,00 kost is dus niet waar en te kort door de bocht. Vestiging van de winkel zelf kost de Tilburger niets, en de verbouwing van het stadhuis gaat met én zonder winkels, door. Dit staat natuurlijk los van de discussie of je de komst van zo’n grote retailer moet toejuichen. De zorg over het welzijn van medewerkers in de textielindustrie deel ik. Bij de raadsbehandeling heb ik hiervoor namens D66 aandacht gevraagd. Juist Tilburg, als oude textielindustriestad, kan hierin verantwoordelijkheid nemen. Aandacht voor arbeidsomstandigheden en milieu bij productie van goedkope kleding neemt in brede kring toe- gelukkig! Ook bij de betreffende ketens zelf. Het is de consument zelf die uiteindelijk beslist waar hij zijn of haar kleren koopt. Mocht Primark zich in Tilburg vestigen, dan betekent dat bovendien dat mensen niet meer naar Eindhoven, Nijmegen of Breda hoeven te gaan en gewoon in hun eigen stad kunnen winkelen. Extra euro’s die besteed worden in onze binnenstad. En dat is goed voor de economie, goed voor de werkgelegenheid en uiteindelijk goed voor Tilburg.

Peter van Gool, raadslid D66 Tilburg
@petervangool

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.