Koen Becking: “Bollen rapen voor een stereotoren”

Hoogleraar of bestuurder op Tilburg University word je niet zomaar. Niet voordat je in je jonge jaren de krant hebt rondgebracht, bollen hebt geraapt of enquêtes hebt afgenomen. Univers sprak met verschillende academische hoogvliegers over hun vroegere bijbaantjes. CvB-voorzitter Koen Becking fietste als knul met tegenwind naar de bollenvelden in de buurt van Alkmaar.Hoe was u als scholier en student?
“Ik was een goede leerling die opgroeide in Alkmaar. Ik deed netjes mijn huiswerk en ging vervolgens buiten spelen. Na mijn middelbare schooltijd ben ik politicologie gaan studeren in Amsterdam. Ik heb ook altijd veel gesport: voetbal, atletiek en volleybal.”

Wat voor bijbaantjes heeft u allemaal gehad?
“In de vakanties ging ik bollen rapen, op mijn racefiets naar de bollenvelden. Door weer en wind. De meeste gasten waarmee ik werkte, zopen hun loon dezelfde dag nog op. Die gingen dan ’s avonds naar de kermis. Ik nam ook wel eens een biertje, maar ik nam het geld mee naar huis om te sparen. Zo betaalde ik mijn eerste stereotoren. Tijdens mijn studententijd was ik dus enquêteur. Werken bij een interviewbureau was heel populair onder studenten uit Amsterdam. Daarnaast heb ik huizen geschilderd, back ups gemaakt in een ziekenhuis en posters opgehangen op stations.”

Wat heeft u allemaal geleerd tijdens uw bijbaantjes?
“Dat hard werken loont. Als je iets wilt bereiken, dan heb je dat voor een groot deel zelf in de hand. Een portie geluk helpt natuurlijk ook mee.”

“De meeste gasten waarmee ik Koen Beckingwerkte, zopen hun loon dezelfde dag nog op. Die gingen dan ’s avonds naar de kermis. Ik nam ook wel eens een biertje, maar ik nam het geld mee naar huis om te sparen.”

Werd u door uw ouders gestimuleerd om te werken?
“Bij mij thuis heerste de mentaliteit: als je wat wil, dan moet je daar je best voor doen. Mijn vader was directeur van een basisschool en mijn moeder zat in de zorg. Ik kreeg zakgeld, maar als ik wat extra’s wilde kopen, dan moest ik ervoor werken. En dat heb ik ook altijd gedaan. Ik had nooit geldproblemen.”

Wat is het verschil tussen de bijbanen van nu en vroeger?
“Ik heb de indruk dat studenten tegenwoordig meer bezig zijn met hun toekomst dan vroeger. Ze zoeken gerichter naar bijbaantjes die beter aansluiten op de carrière. Dingen die ze ernaast doen, doen ze voor het cv. In mijn jeugd werkte je meer voor het geld dan voor de ervaring, maar dan hebben we het over 25 jaar geleden.”

Wat is je grootste blunder tijdens een van je bijbaantjes?
“Dat kan ik niet voor de geest halen. Dat is al lang geleden.”

In de nieuwe Univers besteden we aandacht aan het thema arbeid. Naar aanleiding van deze special ondervroegen we academische hoogvliegers over hun vroegere bijbaantjes. In het verleden kwamen Philip EijlanderTon Wilthagen en Rianne Letschert aan bod.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.