Niet pappen wel nathouden

Niet alleen mensen hebben last van de hitte. Ook de planten, de bomen en het gras op en rond de campus heeft het er maar mee te doen. Omdat er de afgelopen periode nauwelijks neerslag van betekenis is gevallen, is het tijdens deze hittegolf zelfs oppassen geblazen om de campus groen te houden. Daarom kun je dezer dagen veel vaker een tractor met watertank voorbij zien komen.

Het tropenrooster mag dan zijn ingevoerd bij zijn werkgever, voor Mark van der Loo gaat het voorlopig even niet op. Hij werkt voor Van Helvoirt, het bedrijf dat het groenonderhoud pleegt op de campus. Mark en zijn watertank zijn op dit moment even te hard nodig. “Normaal gesproken komen wij hier eens in de twee weken om de boel te bewateren. Als het al nodig is… Maar nu zijn we hier al minstens een keer per week nodig”, zegt Mark. Bovendien wordt het bedrijf nu ook platgebeld door talloze andere klanten die hun groenvoorzieningen langzaam in bruinvoorzieningen zien veranderen.

Groenvoorzieningen veranderen langzaam in bruinvoorzieningen

Op de campus is dat gelukkig nog niet het geval. “Maar er gaan hier op dit moment wekelijks ook met gemak drie of vier tanks leeg.” Dat komt grofweg neer op zo’n 15.000 liter water, allemaal afkomstig uit de grote vijver bij de ingang van de campus.

Over de bomen en de struiken maakt Mark zich niet zo’n zorgen. “Vorige week zijn alle rododendrons nog flink bewaterd. En ook de andere struiken en bomen staan er nog goed bij. Het is nu vooral het gras dat te lijden heeft onder de droogte en de hitte en dat zie je op sommige plekken al een beetje terug. Het terrein rond de Faculty Club is overigens het ergste. Alleen dat stukje groen verbruikt al met gemak een volle tank. Sterker nog: het is daar zo droog met al dat klapzand dat je het niet eens ziet of voelt als er net 4000 liter water overheen is gegaan.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.