Weer subsidie voor robo-journalistiek

En weer wordt de beurs getrokken voor een Tilburgs onderzoek naar robo-journalistiek. Martijn Goudbeek en Emiel Krahmer van het Tilburg center for Cognition and Communication (TiCC) krijgen een NWO Vrije Competitie subsidie voor hun onderzoek naar de invloed van emotie op taalproductie. De twee promovendi willen onderzoeken hoe verschillende emoties woorden en uitdrukkingen beinvloeden. De uitkomsten van hun onderzoek moeten ertoe leiden dat automatisch geproduceerde nieuwsberichten prettiger leesbaar worden.

Aan de Universiteit van Twente wordt hiervoor een computersysteem ontwikkeld dat automatisch nieuwsberichten kan genereren met subtiele verschillen in emotionele lading, variërend van geluk tot teleurstelling.

Het is al de derde subsidie in een half jaar tijd voor een TiCC project over robo-journalistiek en automatische tekstproductie in het algemeen. Eerder dit jaar ging er al een NWO subsidie naar een gezamenlijk project van TiCC, de Radboud Universiteit Nijmegen en Sanoma Media BV voor het ontwerpen van een computersysteem dat automatisch online discussie kan samenvatten.

Een ander onderzoek naar robo-journalistiek is dat van Hille van der Kaa, het ‘Automated Nieuwsredactie’ RAAK-PRO project. Dit project, een samenwerkingsverband tussen TiCC en het Fontys Future Media Lab, krijgt geld van SIA. Meer over dit laatste onderzoek is te lezen in het nieuwste Univers Magazine.

 

Beeld: Martien Bos

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.