UvT-alumnus schrijft kinderboek met de dood voor ogen

In 2011 studeert fiscaal jurist Matthijs van Brecht cum laude af aan Tilburg University. In slechts 2 jaar heeft hij zijn premaster en master in de avonduren behaald, naast een baan bij het internationaal opererende accountantsbedrijf BDO. Vlak na de verdediging van zijn proefschrift gaat hij zijn cum laude vieren met een etentje in Rotterdam,  maar dan krijgt hij een heftige migraine. De doctoren denken dat Mathijs gewoon veel te hard werkt: hij heeft een jong gezin, zware baan en de studie. Maar de oogarts ziet te veel vocht achter zijn oog en slaat alarm.  In het ziekenhuis constateren specialisten dat hij een tumor in z’n hoofd heeft. Tijdens zijn ziekte heeft Van Brecht een kinderboek geschreven.

Matthijs heeft warme herinneringen aan Tilburg: “De lekkere maaltijden in de mensa, fijn studenten kijken en natuurlijk de prima geregelde vrijstellingen”, zegt hij met een twinkeling in zijn ogen. “Maar ik heb niet zo veel van het studentenleven meegekregen, ik kwam vooral om tentamens te doen.” Na zijn afstuderen ligt zijn leven dus in een paar maanden volledig op zijn kop, bestralingen, operaties, het hele medische circus. “Ik ben wel boos geweest, maar ik kan niets aan mijn situatie doen. Daarentegen kan ik wel bepalen hoe ik ermee omga. Ik heb gekozen om uit mijn schaduw te stappen en er kalm onder te blijven. Iets gaan doen, dus.”

Van een verpleegkundige krijgt hij de tip mee om iedere dag een uur iets te doen waar zijn passie ligt. Die opmerking neemt Mathijs ter harte en begint te tikken. Tussen de bestralingen en chemo’s door zet hij zich aan het schrijven. Een kinderverhaal vloeit uit z’n vingers. “Ik voelde zo’n diepe rust, ik dacht: nu mag ik omvallen. Mijn boek is er.”Het Spiegelmysterie
Het Spiegelmysterie is een spannend fantasieverhaal waarin de lezer weg kan dromen. Diep in het boek zit een boodschap van Van Brecht verborgen: “We denken veel in tegenstellingen, meestal gebaseerd op twee stemmetjes: het ego en het hart. Als je naar je ego luistert is dat niet erg maar neem het niet te serieus.”

De spiegel is een metafoor, legt hij uit: “Lach om jezelf”. In het boek neemt Van Brecht de jeugdige lezer via een toverspiegel mee naar een magische wereld van duister en licht. Hoofdpersonen Samuel en Vincent belanden in een duizelingwekkend avontuur.

Psychologie
Matthijs herontdekte door zijn ziekte nog meer: “Ik ben ooit gestopt met mijn studie psychologie, maar merk nu dat ik mensen kan inspireren om op een positieve wijze met tegenslag om te gaan. Misschien had ik dat moeten afmaken, daar ligt wel mijn passie”. Hij bespreekt zijn ziekte openlijk, maar geeft wel aan dat zijn energie beperkt is. “Ik had nog veel meer vader willen zijn”, zegt hij. “Maar ik heb mijn kinderen hopelijk een mooi boek meegegeven”.

het spiegelmysterie kleinHet boek is verkrijgbaar via Bol.com en via de Facebookpagina Het Spiegelmysterie.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.