Tien procent studenten moet basisbeurs terugbetalen

Ongeveer tien procent van de studenten moet zijn eerder verkregen basisbeurs terug betalen. Het gaat hierbij om studenten die in het oude stelsel begonnen met hun studie en hun studie niet binnen tien jaar wisten af te ronden. Volgens die regeling wordt de basisbeurs omgezet in een gift, op voorwaarde dat de student binnen tien jaar een diploma op zak heeft.

Dit blijkt uit gegevens die NU.nl van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft ontvangen. Gemiddeld bedraagt de terug te betalen lening ongeveer 10.100 euro per student, al stijgen de studieschulden de afgelopen jaren flink. In januari 2014 bedroeg de gemiddelde studieschuld al zo’n 13.552 euro.

Kwijtschelden
Het daadwerkelijke percentage afhakers en extreme langstudeerders is met twintig procent overigens nog een stuk hoger, maar DUO besloot de helft van deze schulden kwijt te schelden. Dit gebeurt voornamelijk in gevallen waarbij de oud-student een te laag inkomen heeft, voor minstens tachtig procent arbeidsongeschikt is, of al meer dan zeventien jaar een schuld heeft open staan. Bovendien zijn er ook veel studenten die aan een opleiding beginnen maar zich al binnen een half jaar uitschrijven. Ook in deze gevallen hoeft de student niks terug te betalen.

 

.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.