Vrouwen van begin dertig vaker hoogopgeleid dan mannen

Het opleidingsniveau van Nederlanders is de afgelopen twintig jaar flink gestegen. Van de generatie die eind jaren ’50 is geboren, rondde ongeveer 25 procent een hbo- of wo-opleiding af. De generatie van twintig jaar later telt maar liefst 40,4 procent hoger opgeleiden.

Voor het onderzoek van het CBS is gekeken naar het aantal afgestudeerden in de leeftijd tussen de 30 en 35 jaar. Vooral de hoogopgeleide vrouwen hebben een forse inhaalslag gemaakt. Waar vroeger nog geen 24 procent van de vrouwen een hbo- of wo-opleiding voltooide, staat de teller nu op bijna 43 procent. Bij hun mannelijke leeftijdsgenoten is dit 38 procent.

Voor oudere generaties is die verhouding juist omgekeerd, blijkt uit de cijfers van het CBS. Van de vrouwen die eind jaren ’50 zijn geboren, is slechts 23 procent hoogopgeleid, tegenover 27 procent van de mannen.

Studierichting
Zowel het aantal mannen als het aantal vrouwen dat voor een economische of juridische opleiding koos, nam toe. Ook kozen steeds meer vrouwen voor een technische opleiding, al blijven ze met een luttele 6 procent fors achterlopen op de mannen (31,2 procent). De zorg blijkt veruit de populairste sector voor vrouwen, maar liefst 35 procent heeft daar een opleiding in afgerond, tegenover 10,5 procent van de mannen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.