Petitie: meer ruimte voor vluchtelingen in hoger onderwijs

Petitie: meer ruimte voor vluchtelingen in hoger onderwijs

Universiteiten en hogescholen kunnen nog wel wat meer doen voor vluchtelingen, vindt oud-hoofddocent aan de UvA Rob Hagendijk. Hij startte vorige week een petitie om vluchtelingen meer mogelijkheden te bieden hun academische carrière voort te zetten in Nederland. Ruim 1800 mensen hebben intussen getekend.

Hagendijk roept onderwijsinstellingen op om ‘bureaucratische obstakels uit de weg te ruimen, geld en faciliteiten beschikbaar te stellen en initiatieven vanuit personeel en studenten te ondersteunen’. Concreet betekent dit: meer plaatsen voor gastonderzoekers en studenten, en een passender cursusaanbod voor betere integratie. Ook pleit Hagendijk voor meer lezingen over de herkomstregio’s, nuttig voor zowel Nederlanders als voor de vluchtelingen zelf.

Elite
Hagendijk zegt nadrukkelijk niet alleen de hoogopgeleide elite te willen helpen: ‘Alle vluchtelingen moet perspectief worden geboden in aansluiting bij hun ambities en mogelijkheden. Dat kan als aan de Nederlandse kant iedereen ook in eigen kring op zoek gaat naar opties en goede ideeën. Wij roepen onze collega’s, studenten en bestuurders op om dat aan onze instellingen te doen en hopen dat in andere sectoren hetzelfde gebeurt.’

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.