TSB wil scoren met nieuw bachelorprogramma

De nieuwe bachelor psychologie krijgt duidelijke contouren, blijkt tijdens de faculteitsraad van Tilburg School of Social and Behavioral Sciences (TSB) vandaag. Ook wordt de democratie in de facultaire besluitvorming ten dele afgeschaft.

De bachelor psychologie, die al tien jaar niet meer grondig tegen het licht is gehouden, wordt vernieuwd. September 2016 kunnen studenten starten met de nieuwe bachelor. De faculteit hoopt er dalende studentenaantallen mee tegen te gaan. Ook wordt zo gehoor gegeven aan de wens onder studenten en docenten tot meer specialisatiemogelijkheden.

Majors en minors
In de nieuwe bachelor wordt gewerkt met majors en minors. In plaats van twee afstudeerrichtingen, hebben studenten straks de keuze uit negen. Vanaf het tweede jaar komt de major in beeld, in het derde jaar kunnen er keuzevakken gevolgd worden. Zo wordt de studie meer ingericht op de individuele behoefte van de student. Niet gezondheid of maatschappij wordt de keuze, maar bijvoorbeeld arbeids- en organisatiepsychologie, cognitieve neuropsychologie en forensische en klinische psychologie.

Er komen veel meer opties. De docentengeleding merkt dan ook op dat studenten de keuze tussen twee afstudeerrichtingen al stressvol vinden. Gaat dit wel goed werken, worden er geen verkeerde keuzes gemaakt? Vice-decaan onderwijs Geert van Boxtel is daar niet zo bang voor. “Er is een groep studenten die aan het einde van het eerste jaar al weet wat ze gaan doen.” Voor die groep zou dit profiel niet tot meer keuzestress leiden. “En er is, inderdaad, ook een groep die het dan nog niet weet. Die studenten weten het ook aan het eind van het tweede jaar vaak nog niet.”

Met die verkeerde keuze zal het wel meevallen, zegt Van Boxtel. Want wie van major wil veranderen, kan in het derde jaar gewoon schuiven met vakken. Majorvakken worden dan minorvakken, en omgekeerd.

Nieuwe bachelorprogramma:TaSC
Een ander punt was de Tenure and Senior Committee (TaSC). Deze adviseringscommissie buigt zich over voorstellen tot bevordering en benoeming van wetenschappelijk personeel. Nadat een departementsvoorzitter zo’n voorstel bij de decaan gedaan heeft, kan hij advies vragen aan de TaSC. Stemt die negatief, dan neemt de decaan dat in de regel over.

De TaSC, acht jaar geleden opgericht, zou optimaal samengesteld moeten worden. Ervaring en kunde als leidraad. In dat geval zou het beste advies gegeven kunnen worden. Van de vijf leden worden er twee door de decaan aangesteld. Drie worden democratisch verkozen.

Dat democratische aspect staat nu ter discussie. Het zou leiden tot strategisch stemgedrag. Ook blijkt onduidelijk op grond waarvan de commissieleden verkozen worden. Het doel van democratie is representatie, merkt het faculteitsbestuur op, maar deze commissie zou juist om een maximalisatie van kwaliteit moeten gaan. Het rijmt niet met elkaar. Daarom wil het bestuur de decaan álle leden van de commissie laten benoemen. De raad gaat daarmee akkoord, met als enige opmerking dat diversiteit wel nadrukkelijk een aandachtspunt moet zijn. Zodat de commissie een afspiegeling is van de faculteit.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.