TiU’ers ontwikkelen emotionele achtbaan

De Efteling krijgt in 2016 een emotionele achtbaan. Directeur Fons Jurgens: “In Europa is dit volstrekt uniek. Voor een uitbundige, verdrietige of ontroerende ervaring moeten mensen straks dus naar Kaatsheuvel.” Tilburgse wetenschappers hebben meegebouwd aan de attractie.

“Het wordt een meeslepend ritje”, aldus hoogleraar Ad Vingerhoets (psychologie). De ‘huilprofessor’ weet precies waar de bezoeker straks een traantje wegpinkt. Student-assistente Jozien van Dongen (communicatie) was ook betrokken bij het maken van een prototype: “Ik was blij en trots de eerste testpersoon te zijn. Alleen ben ik bang dat ik er niet te veel over mag zeggen. Iedereen moet het straks zelf maar gaan meemaken.”

De achtbaan had eigenlijk drie jaar eerder klaar moeten zijn. Projectmanager Leontien de Wit-Verhaagh heeft gemengde gevoelens over de vertraging: “Er gaat natuurlijk een heel emotioneel traject aan vooraf. We hadden allerlei analyses gemaakt op basis van data op het Viva-forum, Tinder, rubrieken ingezonden brieven en de Libelle, toen onze computer vastliep en de helft weg was. (…) Dat was wel even slikken, ja.”

Welke emoties precies worden opgeroepen door de nieuwe achtbaan blijft tot de opening geheim. Wel verklapt De Wit-Verhaagh dat men eerst de trog van de desillusie ervaart voordat die teleurstelling wordt omgezet naar het vlak van innerlijke verlichting met een vleugje euforie, schuldgevoel met misschien wat verwarring. “Een soort happy end dus.”

Voor de opening in april hopen ze Ronan Keating (‘Life is a roller coaster’ – red.) te strikken. Directeur Jurgens: “Ik heb daar een goed gevoel over.”

Tekst: Nathan de Groot. Eerder verschenen in Univers no. 2.JTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJpc3N1dWVtYmVkJTIyJTIwc3R5bGUlM0QlMjJ3aWR0aCUzQSUyMDUyNXB4JTNCJTIwaGVpZ2h0JTNBJTIwMzYwcHglM0IlMjIlMjBkYXRhLWNvbmZpZ2lkJTNEJTIyMTc1NzA0MiUyRjMwMTE5OTMwJTIyJTNFJTNDJTJGZGl2JTNFJTBBJTNDc2NyaXB0JTIwc3JjJTNEJTIyJTJGJTJGZS5pc3N1dS5jb20lMkZlbWJlZC5qcyUyMiUyMGFzeW5jJTNEJTIydHJ1ZSUyMiUyMHR5cGUlM0QlMjJ0ZXh0JTJGamF2YXNjcmlwdCUyMiUzRSUzQyUyRnNjcmlwdCUzRQ==

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.