Subsidie van NWO? Dan direct Open Access

Het NWO trekt de teugels strakker aan. Wil je nu een subsidie ontvangen, dan moet je beloven de publicatie die uit je onderzoek voortkomt, vrij toegankelijk te maken. De wetenschapsfinancier schuift hiermee op van ‘zo snel mogelijk Open Access’ naar ‘direct Open Access’.Op de website schrijft NWO: “Als actuele kennis niet direct, of enkel tegen extra betaling beschikbaar komt vertraagt dat de voortgang van de wetenschap. Daarom is NWO voorstander van Open Access: directe en vrije toegang tot wetenschappelijke publicaties voor iedereen.” Volgens hetzelfde bericht is dit de eerste keer dat een nationale wetenschapsfinancier deze drastische stap zet.

De wetenschap in Nederland is al tijden verwikkeld in moeizame onderhandelingen met wetenschappelijke uitgevers over het vrij beschikbaar maken van onderzoeksresultaten. Zo is er al een stappenplan voor het boycotten van een van de grootste spelers, Elsevier. De strijdbare houding van Staatssecretaris Dekker krijgt steeds meer bijval.

Vanaf 1 december gaat de nieuwe regel van NWO in voor alle ‘call for proposals’. Als het de wetenschapper extra geld kost om Open Access te publiceren, kan aanspraak worden gedaan op het Stimuleringsfonds Open Access publicaties.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.