Armoe troef

Het omzetten van de basisbeurs in een lening begint effect te sorteren. In negatieve zin, welteverstaan. De schulden lopen op.

Ruim 590.000 Nederlanders hebben op dit moment een studieschuld; van gemiddeld 12.600 euro. Onder hen bevinden zich 15.000 ex-studenten met een studieschuld van 50.000 euro of meer, en bijna 100 ex-studenten met een studieschuld van meer dan 100.000 euro.

Maar dan nu het echte probleem: hoe al dat geld terug te betalen, nu afgestudeerden steeds vaker werken voor een stage- of onkostenvergoeding? Vooral net afgestudeerde psychologen, orthopedagogen, journalisten en architecten werken onbetaald, blijkt uit onderzoek van FNV Jong.

Voor al die starters aan het eind van de maand geen salaris, maar een luizige stagevergoeding- of nog erger: een boekenbon. De overtreffende trap bestaat overigens ook al. FNV Jong rept over een verloskundige die 60 euro per dag diende te betálen om werkervaring te mogen opdoen.

Maar ja, wat moet je dan? Liever een kans op een baan dan helemaal niets, redeneren veel net afgestudeerden. Het NCRV-programma De Monitor besteedde er een complete uitzending aan. Het is armoe troef.

FNV Jong rept over een verloskundige die 60 euro per dag diende te betálen om werkervaring te mogen opdoen

Maar dan nu het goede nieuws: het zijn niet enkel afgestudeerde jongeren die worden geacht gratis te werken. Bij freelancers is het ook raak. Daarom startten zij laatst de Twitteractie #tegendebakker.

Op Twitter deelden freelancers verzoeken die opdrachtgevers nooit tegen de bakker zouden zeggen, maar wel tegen hen. Met stip op één: het verzoek om gratis te werken. Een bakker vraag je immers ook niet om gratis brood. En je stelt ook niet voor om zijn brood eerst maar eens zes maanden gratis te proberen (“Kun je fijn werkervaring opdoen, bakker!”) in ruil voor een boekenbon.

Maar freelancers krijgen dit soort verzoeken regelmatig. En net afgestudeerden dus ook. Jou betalen? “Er is helaas geen budget” of: “Je moet het werk natuurlijk wel leuk vinden.”

Google er maar eens op. Het is een goede training voor later, wanneer je je nieuwe werkgever in een sollicitatiegesprek moet overtuigen waarom jij wél een normaal salaris waard bent. En bekijk onderstaand filmpje, want het belangrijkste dat je dient te weten, is dit: jíj bent niet gek – je opdrachtgever wel!

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.