Afscheid van Ans Oomen

Gisteren nam een bijzondere vrouw afscheid van Tilburg University: Ans Oomen. De laatste jaren toch de koningin van de medezeggenschap.

Op haar 18de kwam ze studeren aan de Economische Hogeschool zoals Tilburg University toen heette. Ans deed acht jaar over haar rechtenstudie.  Ze werkte daarna tweeënhalfjaar bij het Nederlands Genootschap voor Leraren waar ze vakbondswerk deed, maar keerde terug naar Tilburg.

Op de Universiteit van Tilburg bekleedde ze tal van ondersteunende functies. Haar eerste klus bij personeelszaken was een protest van docenten die te laat betaald waren. Later ging ze mee met Kraakman om te protesteren voor het behoud van faculteiten. Eind vorige eeuw kwam een keerpunt, ze werd overweldigend gekozen voor de fractie Onafhankelijken in de Ondernemingsraad. Ze nam daarbij in dienst als bestuursondersteuner voor het Lokaal Overleg (vakbondsoverleg) en de griffie van de Universiteitsraad.

Ans Oomen was bijzonder toegewijd aan de medezeggenschap. Als er op vrijdag een Uraad was , dan nam ze alle dikke dossiers mee naar huis en dan lag er op maandag een besluitenlijst klaar voor het College van Bestuur. Ans was een echte juriste. Ze was bijzonder gesteld op de regels van de medezeggenschap en hield de fracties nauwgezet op de hoogte van wat er op collegeniveau speelde. Ans hield niet van wheelen en dealen achter de schermen, ze vond dat alles in openheid moest afspelen.

Ans gaf in haar toespraak aan dat ze veranderende bestuurscultuur sinds 2013 erg moeilijk vond. Maar zo zei ze: “Ik heb het werk ontzettend graag gedaan, medezeggenschap leidt altijd tot betere beslissingen.” Ans was iemand die het tegen een olifant op durfde te nemen, maar  die van de andere kant ook heel bescheiden was. Ze vroeg als cadeau tegoedbonnen van de Hema, dat tekent haar wel. Ze kreeg een fototoestel en verschillende soorten thee. Waarvan een heel speciale thee, die gebruikt wordt om een Boeddha mee te wassen.  Univers is Ans dankbaar voor de vele momenten dat ze heeft gestreden voor de openbaarheid van stukken en besluiten. Chapeau Ans, geniet van je pensioen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.