Werk harder aan jezelf dan aan je toekomst

Studenten konden zich vandaag laten klaarstomen voor de toekomst. Tijdens de Master Your Future-dag van studievereniging Flow (communicatie- en informatiestudies) konden ze workshops en lezingen volgen, speeddaten met bedrijven en hun cv laten checken. Univers bezocht de workshop ‘Werk harder aan jezelf dan aan je toekomst’.

De workshops worden gelijktijdig gegeven. Terwijl studenten in CZ 113 alles horen over perfect scoren op assessments om zo bij bedrijven binnen te komen, laaft een andere groep zich in CZ 111 aan het verhaal van coach Franka Mes. Ze legt een grote cirkel uit op de vloer en vertelt haar inzet: “Proberen negatieve overtuigingen weg te halen, waardoor we onze doelen niet halen. Om als mens vrijer te worden. We zijn in vrijheid geboren, maar door onze opvoeding en cultuur zijn we heel klein en gespannen gaan leven.”Mes houdt een verhaal over de beperkende overtuigingen die we allemaal onbewust met ons meedragen. We denken bijvoorbeeld dat we iets principieel niet kunnen, of dat we in de kern niet deugen. Die ervaringen hebben we volgens Mes opgedaan in onze jongste kindertijd, toen we nog klein en kwetsbaar waren. Zo zijn we allemaal gedrag gaan aanleren, wat je uiteindelijk kunt onderverdelen in negen types. Dat zijn de: perfectionist, helper, winnaar, romanticus, waarnemer, loyalist, avonturier, baas en bemiddelaar.

Met een 180 vragen tellende lijst checken de studenten op welk type ze zelf het hoogste scoren. Mes vervolgt: “Maar je bent geen type, je hebt het gedrág van een type. Je speelt een typetje. Dagelijks heb je 60.000 gedachten- je moet ze niet allemaal geloven. Vraag je af of het waar is wat je denkt.”

“Dagelijks heb je 60.000 gedachten- je moet ze niet allemaal geloven”

Mes vertelt haar verhaal met behulp van een ‘enneagram’: een eeuwenoude cirkel. Die kan gebruikt worden als persoonlijkheidsmodel: we beginnen met iets te willen, iets later onderzoeken we dat en dan komt het moment van creëren in beeld. Daar stoppen we vaak, omdat we onszelf dan overstelpen met excuses. We verzinnen allerlei verhalen om onszelf in toom te houden. In plaats van door te gaan zoeken we naar iets nieuws: een nieuwe studie, interesse of bezigheid. Dat zouden we nu juist niet moeten doen, want om doelen te bereiken moeten we de hele cirkel volmaken.Doorgaan betekent óók na het creëren feedback krijgen (op het plaatje hierboven komt dat linksboven, vóór waarderen). Om dan vervolgens die feedback niet als onwelkome kritiek te zien. “Feedback is een cadeautje,” zegt Mes. Ook daar moeten we weer mee doorgaan, in plaats van terug te schieten in bijvoorbeeld de onderzoeksfase.

Mes roept de studenten op kritisch te zijn op hun doelen. “Is dat een baan vinden, of je scriptie afronden? Wat zoek je dan, is dat niet eerder voldoening, plezier of financiële zekerheid? Helderheid is belangrijk, zodat je weet wat je nastreeft. Een baan is dan waarschijnlijk opeens een van de verschillende mogelijkheden.” Een studente haakt in: “Heb je dan altijd een doel? Ik doe gewoon een beetje met de rest mee- ik héb geen doel.” Mes: “Een doel zet je in beweging, anders klooi je maar wat aan. Met een duidelijk doel kun je verder. Dan neem je je bijvoorbeeld niet voor om niet ziek te worden, maar om tot je 80ste vitaal te blijven. Dat maakt echt een verschil.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.