Twitteraars drukken geruchten snel de kop in

Twitter een broedplaats voor geruchten? Juist niet! Onderzoekers van Tilburg University stellen dat geruchten op Twitter juist snel ontkracht worden.Wouter Jong en Michel Dückers deden een poging om meer van het getwitter tijdens breaking news te leren. De twee onderzoekers analyseerden in totaal 58.931 tweets die verstuurd werden toen Tarik Z. het NOS Journaal binnendrong. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Computers in Human Behavior. Ze lichten hun bevindingen toe op FrankWatching.

Zelfcorrigerend vermogen
De onderzoekers deelden de tweets over deze gebeurtenis in: verspreidden de tweets het gerucht of bekritiseerden ze het? Hieruit werd afgeleid hoe geruchten zich ontwikkelden. Wat blijkt? Zodra een twitteraar een gerucht verspreidt, gaan de andere twitteraars aan de slag met het checken hiervan. Doordat foutieve geruchten snel herkend worden, krijgen ze niet de kans zich wijd te verspreiden over het sociale medium.

Echo
Wat ook blijkt is dat nieuws nog lang kan blijven echoën op Twitter, zelfs als het eigenlijk al ‘oud’ is. Zelfs nadat Tarik Z. overmeesterd was, bleven mensen tweets verspreiden met de boodschap dat het NOS journaal overgenomen was.

Beeld: NOS Journaal

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.