Slaapproblemen voor studenten

Een goede nachtrust zit er voor veel studenten waarschijnlijk niet in. Uit onderzoek van Fonds Psychische Gezondheid blijkt dat een groot deel van de ondervraagden ernstige slaapproblemen heeft. Hoe zit dat met de studenten van Tilburg University?

Volgens Annelies Aquarius, studentenpsycholoog van Tilburg University, komen er regelmatig studenten op het spreekuur van de studentenpsychologen met in- of doorslaapproblematiek. Aquarius: “Regelmatig zijn deze slaapproblemen onderdeel van een breder scala aan klachten, die invloed hebben op het functioneren, zoals bijvoorbeeld stemmingsproblemen, stress, piekeren, een lichamelijke aandoening, of een algeheel verstoord leefritme.”

De studentenpsycholoog kijkt niet alleen naar de problemen van de slaapstoornissen zelf, maar ook naar het grotere geheel. Afhankelijk van de oorzaak van het slaapprobleem, wordt er een behandeling gestart of worden studenten doorverwezen. “Hoewel je je natuurlijk alles kunt voorstellen bij de invloed van slecht slapen op iemands dagelijks functioneren, is het van belang om alle factoren mee te nemen die de kwaliteit van de slaap kunnen beïnvloeden”, voegt ze daar aan toe.

Van de 21.500 ondervraagden van het onderzoek zegt 64 procent dat zij zich ’s ochtends niet uitgerust voelen. 83 procent van het totaal geeft zelfs aan door slaapproblemen soms of regelmatig minder goed te presteren op het werk of op school. “Mensen die lijden aan chronische slapeloosheid ondervinden hier overdag veel hinder van. Doordat ze niet voldoende uitrusten hebben ze overdag last van extreme vermoeidheid en zijn prikkelbaar en labiel”, zegt Lidewy Hendriks, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.