Trek je F-16’s terug, premier Rutte

Kun je wennen aan zoiets verschrikkelijks als terroristische aanslagen? Niet echt natuurlijk, maar toch kon ik een zucht niet onderdrukken toen premier Rutte het volk weer eens toesprak na de aanslagen in Brussel. Want ja hoor, daar gaan we weer. De aanslagen zijn “afschuwelijk” en “laf.” We zijn “één met onze zuiderburen in rouw en verdriet, maar ook in vastberadenheid.” En dan de zin die je wist dat zou komen: “Dit is moord met voorbedachte rade, een aanval op onze vrijheid, veiligheid en manier van leven.”

Toespraken van andere regeringsleiders verlopen volgens een identiek scenario. De aanslagen zijn een aanval op “onze waarden”, maar buigen zullen we niet. Hoe snel kan taal slijten? Elke keer als Rutte dit soort woorden de wereld in slingert, klinken ze valser en holler. Godzijdank heeft hij de terroristen dit keer geen “griezels” genoemd, dan was het plaatje helemaal compleet.

Talkshowtafels vol experts
De retoriek die standaard volgt na aanslagen, is niet alleen hol- ze is ook gevaarlijk. Gevaarlijk omdat ze op een handige manier de werkelijkheid afdekt. En zo de verantwoordelijkheid van politici afschermt.

“Wil je de kans op aanslagen echt verkleinen? Trek dan je F-16’s terug, premier Rutte”

Na elke aanslag zitten de talkshowtafels weer vol met experts die zich hardop afvragen hoe dit kon gebeuren. En inderdaad, waarom mensen radicaliseren en overgaan tot geweld is een uiterst lastig vraagstuk. Maar tot nu toe loopt er één constante door de boodschap van de terroristen: handen af van het Midden-Oosten.

Blik op de geschiedenis
Er bestaat een overduidelijke link tussen de bommen die in Europa ontploffen en de bommen die in Irak en Syrië ontploffen. Sterker nog: Westerse bommen hebben een groot aandeel gehad in het ontstaan van IS. Werp een blik op de recente geschiedenis van het Midden-Oosten en je ziet dat Westers ingrijpen en de opmars van terreur hand in hand gaan. Wil je de kans op aanslagen echt verkleinen? Trek dan je F-16’s terug, premier Rutte.

Maar dat is een waarheid die politici graag onder tafel moffelen. Nee, dan hebben ze het liever over waarden die worden aangevallen en verbroedering tegenover het kwaad. Wat zo wordt gecreëerd, is een historische verblinding. Het beeld van de terroristen wordt er één van “griezels” die zo maar uit het niets opduiken om dood en verderf te zaaien. Maar de terreur komt niet uit het niets. Ze komt ergens vandaan. Alleen heeft geen enkele politicus zin om die zere plek op de atlas aan te wijzen.

Holle retoriek
Voor alle duidelijkheid: terreur is verschrikkelijk en verwerpelijk en kan nooit worden goedgepraat. Ook is terreur een veelkoppig monster waarvoor niet één simpele oplossing bestaat.  Maar wie een begin wil maken, moet het lef hebben om de zere plek aan te wijzen en daaruit consequenties te trekken. Dat zou pas van leiderschap getuigen, en van de wil om je bevolking zo goed mogelijk te beschermen. Tot nu toe gebeurt dat niet. Tot nu toe heerst de holle retoriek.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.