Utrecht heeft een van de mooiste bibliotheken ter wereld

Utrecht heeft een van de mooiste bibliotheken ter wereld

Volgens CNN beschikt de Universiteit Utrecht over een van de mooiste bibliotheken ter wereld. De universiteitsbibliotheek op campus De Uithof behoort tot de vijftien mooiste wereldwijd.

De lijst is samengesteld door professor James Campbell van Cambridge University en fotograaf Will Pryce. De twee hebben het boek The Library: a World History gemaakt. Het boek brengt de geschiedenis van bibliotheken over de hele wereld in kaart. In totaal zijn er 85 bibliotheken uit 21 verschillende landen in opgenomen.

Chinese bibliotheek uit 1561
De top vijftien die Campbell en Pryce samen met CNN samenstelden, bevat onder andere de oudste nog bestaande Chinese bibliotheek, daterend uit 1561. Oxford is goed vertegenwoordigd in de lijst. Zowel de Bodleian Library als de Merton College Library komen erin voor.

Volgens Pryce biedt de universiteitsbibliotheek van Utrecht de beste oplossingen voor de problemen die komen kijken bij het bouwen van moderne bibliotheken. Hij prijst de variëteit aan werkplekken in het gebouw. Volgens Pryce is de bibliotheek immens populair onder de studenten.

Rietveldprijs
De universiteitsbibliotheek op De Uithof is ontworpen door Wiel Arets en werd opgeleverd in 2002. Het ontwerp is in 2005 bekroond met de Rietveldprijs.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.