It’s the economy, stupid

Zes jaar geleden veranderde de Tilburgse universiteit voor de derde keer in twee decennia van naam. Van KUB werd de UvT nu TiU: Tilburg University (spreek uit: Tilburk Joenievursitie). De reden was niet dat men graag de langste website-URL van alle Nederlandse universiteiten wilde hebben, noch dat buitenlanders grappen maakten over de afkorting zoals bij de RUG. Nee, Tilburg wilde internationaal een woordje meespreken en dat kan niet zonder Engelse naam, zo vond men.In het hele onderwijs wordt nu diezelfde discussie gevoerd. In hoeverre moeten studies nog Nederlands blijven wanneer wetenschappers steeds meer het Engels als lingua franca omarmen? Waar Immanuel Kant nog in het Duits schreef en Sartre in het Frans, schrijven vrijwel alle grote wetenschappers tegenwoordig in het Engels. Onze sterwetenschapper Robbert Dijkgraaf publiceerde bijvoorbeeld nog nooit een Nederlandstalig wetenschappelijk artikel. Enkel populairwetenschappelijk schreef hij in zijn moerstaal.

English, please

Daarom moet ook in het onderwijs het Engels steeds meer worden omarmd, vinden veel universiteiten en hogescholen. Zo worden er steeds meer vakken en masters in het Engels gegeven en besloten de buren van Avans Hogescholen dat je geen diploma meer mag krijgen wanneer je niet een bepaalde beheersing van het Engels hebt. Er zijn universiteiten die hier nog verder in gaan. Zo besloot de Universiteit Utrecht vorig jaar dat alle masters Engelstalig worden.

Wat veel universiteiten in hun internationaliseringshaast vergeten, is dat er op een universiteit meer gebeurt dan wetenschappelijk onderzoek. Er wordt ook onderwijs geven en het overdragen van kennis is nu eenmaal het gemakkelijkste in de taal die zowel de docent als de student er met de paplepel ingegoten kregen.

Onze sterwetenschapper Robbert Dijkgraaf publiceerde bijvoorbeeld nog nooit een Nederlandstalig wetenschappelijk artikel

Emancipatieuniversiteit

De Tilburgse universiteit is, net zoals bijvoorbeeld de Radboud Universiteit of de Universiteit Twente, een universiteit waar onderwijs relatief belangrijk is. Van oudsher hebben zij een emancipatierol voor de gebieden waarop zij actief zijn. Tilburg heeft bijvoorbeeld een stevige achterban in Oost-Brabant en Noord-Limburg, gebieden waar tot voor kort relatief weinig hoogopgeleiden woonden. Ook nu nog is Tilburg één van de universiteiten waar veel studenten studeren wiens ouders niet hebben gestudeerd.

Het probleem is dat het Ministerie van Onderwijs minder geld betaalt voor goed onderwijs dan voor goed onderzoek. En dus worden onderwijsintensieve universiteiten min of meer gedwongen om Engelstalig onderwijs aan te bieden om buitenlandse studenten aan te trekken. Meer (buitenlandse) studenten betekent immers meer geld vanuit Den Haag. Als minister Bussemaker het belangrijk vindt dat Nederlands de hoofdtaal in het onderwijs blijft, zoals ze op Radio 1 zei, zit er maar één ding op: meer geld investeren in goed onderwijs.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.