Yara Muller (SAM): ‘Niet praten, maar doen’

Niet te veel praten, maar dingen doen, dat is de boodschap van Yara Muller. Als lijsttrekker van SAM aan haar de taak om de blauwen weer aan de macht te krijgen. Ze praat over digitalisering, haar motivatie en de plannen voor komend jaar.

Yara MullerWaarom wil je in de universiteitsraad?
“Ik loop inmiddels zo’n 4,5 jaar rond op universiteit. Er gaat veel goed, maar je loopt ook tegen een heleboel dingen aan die nog een stuk beter kunnen. De u-raad is de plek om verandering teweeg te brengen. Daar bovenop is het natuurlijk enorm tof om 13.000 studenten te mogen vertegenwoordigen.”

Wat wil je veranderen voor die 13.000 studenten?
“Er zitten verschillende thema’s in de pijplijn, die op het punt staan om uitgevoerd te worden. Neem het digitaal platform, een voorstel van SAM. We hebben de technologie, maar nu moet het er ook echt komen. Daar willen we volgend jaar wel echt ver mee komen.”

“Hetzelfde idee heb ik bij het flexibele semester. Dat is een semester dat een student kan inrichten door middel van bijvoorbeeld een stage of buitenlandervaring. SAM deed daar een aantal jaar geleden een voorstel over en nu komt het ook terug in het Tilburgs Onderwijsprofiel. Maar het is nog steeds niet ingevoerd zoals wij dat willen. Tijd om dat aan te pakken dus.”

Nog meer?
“We hebben een heel uitgebreid verkiezingsprogramma. Als ik kijk naar mijn eigen studie, dan zie ik ook wel frustraties. Zo had ik bij bedrijfseconomie een werkcollege met wel honderd mensen en het was bovendien verplicht voor een bonuspunt. Dan krijg je dus colleges zonder interactie, die voor iedereen een moetje worden. Dat voegt helemaal niks toe, dus dat zou ik graag veranderen.”

“Dan krijg je dus colleges zonder interactie, die voor iedereen een moetje worden. Dat voegt helemaal niks toe”

Is dat je instelling: niet te veel praten, maar doen?
“Ja, soms wel. Al moet de basis wel goed zijn natuurlijk.”

Medezeggenschap is juist vaak ook veel overleggen. In tegenstelling tot sommige andere kandidaten heb je geen ervaring in de medezeggenschap.

“Dat klopt, maar ik zie dat niet als een probleem. Als ik verkozen wordt, dan is het half april, terwijl mijn raadsjaar pas in september begint. Ik heb dus nog veel tijd om goed voorbereid te worden.”

“Bovendien loop ik al een tijd mee bij SAM, maar ken ik ook de rest van het studentenleven goed. Ik ben actief bij T.S.R. Vidar, actief geweest bij Asset Economics en zit in het bestuur van mijn dispuut.”

Hoe belangrijk vind je actief zijn naast je studie?
“Heel belangrijk. Studeren gaat niet alleen meer om je punten halen, je kan veel meer doen. Aan de andere kant zie je dat bedrijven dat vaak ook eisen. Ik zie zelf dat ik veel geleerd heb door actief te zijn. Hoe je moet samenwerken, keuzes maken, enzovoorts.

En als je daar als student geen behoefte aan hebt?
“Iedereen is vrij om zijn eigen keuzes te maken in zijn studie, laat dat duidelijk zijn. Ik vind dat actief worden gefaciliteerd moet worden.”

“Ik vind dat actief worden gefaciliteerd moet worden”

Komt dat ook terug in jullie plannen voor komend jaar?
“Ja, een deel van ons verkiezingsprogramma richt zich op alle studenten, een deel specifiek op die ambitieuze student. Zo hebben we recent een voorstel gedaan om het instellingstarief voor een tweede master te verlagen naar de hoogte van het wettelijke collegegeld. Dat moet het makkelijker maken voor studenten om door te studeren, zonder gebruik te moeten maken van een raar omweggetje waarbij ze één vak laten openstaan.”

“Hetzelfde geldt voor ons punt waarbij je als student collegegeld kunt betalen per vak. Dat maakt studeren veel flexibeler, waardoor je meer ruimte hebt voor extra curriculaire activiteiten of een bijbaantje.”

Wat heeft SAM bereikt het afgelopen jaar?
“Er zijn natuurlijk een heleboel praktische dingen, zoals de opening van de Mensa in het weekend, of de langere openingstijden van de bibliotheek, maar er zijn twee dingen waar ik echt trots op ben.”

“Ten eerste hebben we echt de leiding genomen bij de digitaliseringsvisie van de universiteit. Daardoor kunnen we er nu echt mee door. Daarnaast is dit jaar de VOIS-commissie opgericht. Hierin neemt een diverse groep studenten plaats, met als doel internationale studenten een stem te geven. Die waren voorheen nooit sterk vertegenwoordigd in de universiteitsraad. Via deze commissie krijgen zij ook meer invloed.”

Het verkiezingsprogramma van SAM lees je hier

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.