Directeur UB geweerd in bibliotheek

Buitenstaanders weren in de bibliotheek. Menig student zou er van dromen. Vanaf 12 mei start een pilot waarbij mensen die zich niet kunnen legitimeren, niet de UB in mogen. Maar deze week al werden mensen om hun legitimatie gevraagd. Huh? Univers bezocht de bibliotheek en nam polshoogte.

Bij de ingang staat een groot waarschuwingsbord. ‘Bezoekers dienen op verzoek van toezichthoudend- of beveiligingspersoneel hun Tilburg University Card, lenerskaart of een geldig legitimatiebewijs te tonen’, staat er in zowel Nederlands als Engels. Eenmaal de draaideur door is nergens een bewaker te bekennen. Geen man in strak pak die ‘Jongeman, mag ik even uw legitimatiebewijs zien?’ roept, helaas. De servicebalie zegt van geen wering te weten. “Dat is een kwestie van security, daar moet je zijn”, zegt een van de baliemedewerkers.

“Ik weet wel dat de directeur deze week geweerd is!”, roept een andere medewerkster. “Haha ja, dat was ik!”, reageert Corno Vromans, directeur van de UB, met een lach. Hij vertelt: “Toen ik de bibliotheek in wilde stond daar een beveiliger die mij nog niet kende. Hij vroeg me keurig om mijn identiteitsbewijs. Helaas had ik net mijn telefoon met daar mijn ID-kaart bij op mijn bureau laten liggen. Toen mocht ik niet naar binnen en moest ik terug om mijn kaart te halen. Ik heb hem nog gecomplimenteerd, want hij deed precies wat er afgesproken is.”

Vromans vertelt verder dat het College van Bestuur heeft besloten om extra beveiliging in te zetten. Zo is er een grotere drempel om de bibliotheek binnen te komen. “Het is op dit moment om het gevoel van veiligheid te vergroten”, licht hij toe. Dat heeft mogelijk te maken met de aanslagen in Brussel, denkt een baliemedewerker van de UB. Maar vandaag was er dus geen bewaker te zien.

Pilot

De al langer bekende toegangscontrole start in mei. Van 12 tot en met 27 mei is de UB dan alleen toegankelijk is op vertoon van je TiU-kaart. Zo worden scholieren en hbo’ers geweerd die overlast veroorzaken en schaarse plekken bezetten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.