Helemaal van deze tijd

Iedereen was er bang voor, behalve Jet. Volgens onderwijsminister Bussemaker zou het leenstelsel een soort feestje zonder deurbeleid worden. “Iedereen gaat erop vooruit,” jubelde de minister in 2014. Onderzoeken die uitwezen dat er minder mensen zouden gaan studeren, wees ze resoluut van de hand: “Dat is helemaal niet waar.”

Nu is er weer zo’n onderzoek. Het aantal studenten dat sinds de invoering van het leenstelsel doorstroomt naar het hoger onderwijs neemt af. Volgens ResearchNed is het aantal studenten dat zich in 2015 inschreef voor een opleiding in het hoger onderwijs met 6,8 procent afgenomen. Vooral jongeren met laagopgeleide ouders en jongeren met een functiebeperking worden afgeschrikt door het leenstelsel.

“Negeren, daar is Bussemaker inderdaad goed in. Ook nu weer”

Reden voor studenten- en jongerenorganisaties om aan de bel te trekken. Onder meer de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), FNV Jong en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zijn de campagne “Is dit de toekomst?” gestart. Wij waarschuwen al jaren voor de teloorgang van de toegankelijkheid van het onderwijs,” schrijven ze op hun website. “De minister negeerde onze waarschuwingen.”

Negeren, daar is Bussemaker inderdaad goed in. Ook nu weer. “Ik constateer dat het leenstelsel geen grote gevolgen heeft gehad voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs,” reageerde de minister.

Het doet denken aan Mohammed Saïd al-Sahaf, de Iraakse minister van Informatie onder het regime van Saddam Hoessein, die vrolijk verklaarde dat Irak aan de winnende hand was terwijl Amerikaanse tanks Bagdad binnen denderden.

Nog opmerkelijker was de opmerking van Bussemaker dat het leenstelsel “past bij deze tijd”. Sinds wanneer is dat een argument, behalve in de modewereld? Het gesjoemel met verbruikscijfers bij autofabrikanten? Geen probleem, past bij deze tijd. De aanslag in Brussel? Helemaal anno 2016.

Het is ironisch. Ooit was de PvdA een partij die zich inzette voor het verkleinen van de kloof tussen arm en rijk. Nu werkt de partij actief mee aan het vergroten van die kloof.

Groeiende ongelijkheid. Dat past helaas wel bij deze tijd.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.