Beschavingsniveau laagste ooit gemeten

Nederland glijdt in rap tempo af naar een zeer bedenkelijk niveau. Dat blijkt althans uit een nieuwe peiling. Ondanks (of dankzij, red.) de grote respons is het Algemeen Beschavingsniveau nog dieper gedaald dan voor mogelijk werd gehouden.

Trendwatcher Iza Verhulst legt uit dat Zwitserse wetenschappers ‘een soort deeltjesversneller’ hebben ontwikkeld om de Zeitgeist uiterst nauwkeurig te peilen. Ze zouden vooral bestaande data gebruiken die slim worden gekoppeld om een scherper beeld van de samenleving te krijgen. “Zo duwen ze deze barometer net even dieper dan die van Maurice de Hond.”

Het beeld mag dan scherp zijn, het is vooral ook onthutsend. Voor dr. Bertrand van Zutphen (Analist, Data Science) komt de conclusie niet als een verrassing. “Naast een dataset van 600 terabytes die hierop wijst, heb ik zelf ook het gevoel dat de Nederlandse samenleving haar glans verliest.”

Sinds de introductie van peilingen in de jaren ‘30 is een dergelijk dieptepunt niet eerder gemeten. Volgens socio-econoom Wilfred Houtmans is de situatie daarom ernstig. “Het Algemeen Beschavingsniveau is binnenkort net zo laag als de rente. Mensen gaan dan niet investeren in hun gemoed.” Houtmans is zichtbaar trots op de nauwkeurige berekening (P<.001), maar de uitslag baart hem zorgen voor de huidige samenleving.

Emeritus hoogleraar politicologie Wilma Paulissen: “Noem mij een oude vrouw maar vroeger was de tijdsgeest beter.” Twee gemiddelde Nederlanders, Joey en Priscilla uit Helmond, delen haar zorgen. “Dit land gaat kapot”, aldus Joey. Maar Priscilla relativeert: “Met ons gaat verder alles goed. Zijn gangetje eigenlijk.”

Tekst Nathan de Groot

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.