RUG leeggeroofd door medewerkers

De Rijksuniversiteit Groningen is decennia lang opgelicht door haar medewerkers, schrijven Dagblad van het Noorden en Ukrant. Een schaduwimperium van corruptie en slinkse deals ging schuil binnen de muren van de universiteit.

Manager technisch beheer Hans G. was de spil van het imperium. Als eindbaas had hij miljoenen uit te delen. Hans verzamelde een groep van bedrijven en personen om zich heen. Vaak deelde hij die klusjes toe op basis van wederdiensten. Bevriende ondernemers kregen werk, de rest moest wijken. Had Hans zelf een aanhangwagen nodig voor visspullen, dan klopte hij aan bij een sanitair bedrijf. ‘Regel jij voor mij een kar, dan zorg ik voor opdrachten bij de RUG’. Met valse facturen werden kromme constructies rechtgetrokken. Ook werd het huis van Hans regelmatig opgeknapt met spullen van de RUG.

Hans was creatief. Werden er door een klusjesbedrijf meer uren geschreven dan daadwerkelijk was gewerkt, dan ontving Hans een deel van dat overtollige geld. Om extra geld uit de universitaire zak te kloppen, roofde een handlanger van Hans de kelders van de universiteit leeg. Daar stonden tafels, podia en displayborden. Die werden gebruikt door medewerkers van de universiteit. Hans en zijn handlanger verplaatsten de spullen naar een loods. Van daaruit werden de spullen van de universiteit aan de universiteit verhuurd. Bijvoorbeeld de rode loper, die voor 70 euro werd uitgerold bij de viering van het vierhonderdjarige bestaan.

Een handlanger roofde de kelders leeg. De spullen werden terugverhuurd aan de universiteit

Ook voor een spookfunctie draaide Hans zijn hand niet om. Zijn zoon en schoondochter zette hij op de loonlijst. Samen voor 90.000 euro per jaar. Ze deden er niets voor.

Om iedereen tevreden te houden, organiseerde Hans regelmatig uitjes. Voor ondernemers, monteurs en RUG-medewerkers. De rekening daarvan was voor ondernemers, anders zou hij ze volgende keer geen werk geven. Ze wilden bevriend blijven met Hans, een dominante man die geen tegenspraak duldt en ze van werk voorzag. Andere medewerkers kregen een nieuwe dakgoot of luxe badkamer cadeau.

Ondertussen bouwde Hans ook schulden op. Om de autoriteiten voor te blijven, richtte Hans de ene na de andere bv op. Twee maanden voor zijn pensioen liep hij tegen de lamp. Er kwamen meldingen van de praktijken, en de fiscus kwam hem op het spoor. Een schuldeiser zegt nu wel twee miljoen euro te krijgen.

De universiteit is op de hoogte van de jarenlange oplichting. De betreffende klusjesbedrijven en hun medewerkers zijn niet meer welkom. Terwijl die lang niet allemaal op de hoogte waren van de malafide praktijken. RUG-voorzitter Sibrand Poppema is verbaasd. Hij vraagt zich af waarom niemand dit eerder bij hem heeft gemeld. Maar hij vraagt zich ook af waarom hijzelf het niet verdacht vond, dat hij steeds busjes van dezelfde firma zag rijden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.