Kwart jongeren gaat weer terug bij ouders wonen

Jongeren verhuizen steeds vaker terug naar hun ouders na een periode op zichzelf te hebben gewoond. Van de kinderen die in 2009 het ouderlijk huis verlieten, heeft 25 procent zich binnen vijf jaar weer op het adres van hun ouders ingeschreven. Dit blijkt uit vandaag verschenen gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Boemerangkinderen. Zo noemt het CBS de jongeren die terugkeren naar het huis van ouders. Het aantal boemerangkinderen vertoont een duidelijk stijgende lijn. Van degenen die in 2004 uit huis gingen kwam bijna 20 procent binnen vijf jaar weer terug. Van de nestverlaters uit 1995 was dit 16 procent. Het gaat om jongeren die zich voor een periode van minstens 45 dagen weer inschrijven op het adres van hun ouders.

Opleiding en financiële problemen
Het einde van een relatie is de voornaamste reden dat boemerangkinderen terugkeren naar hun ouders. Ongeveer een kwart van hen draagt dit als reden aan.

Financiële redenen staan op de tweede plaats. Zo’n 22 procent van de boemerangkinderen die vanaf 2008 zelfstandig gingen wonen, draagt financiën aan als belangrijkste reden. Dat is een forse stijging vergeleken met eerdere jaren. Ter vergelijking: voor de periode 2003 tot en met 2009 wees slechts 10 procent van de boemerangkinderen financiën aan als belangrijkste motivatie.

Het beëindigen van een opleiding of stage is voor 19 procent van de jongeren de belangrijkste reden voor terugkeer.

Alleen wonen
Steeds meer jongeren gaan na het verlaten van het ouderlijk huis alleen wonen, in plaats van samen met een partner. Alleenwonenden hebben een grotere kans op terugkeer naar het ouderlijk huis, zo blijkt uit het onderzoek van het CBS. Ook leeftijd speelt een rol. Hoe jonger iemand zelfstandig gaat wonen, hoe groter de kans op terugkeer. Tot slot keren vrouwen net iets vaker terug dan mannen. Van de vrouwen die in 2009 uit huis gingen, keerde 26 procent binnen vijf jaar terug. Bij de mannen was dat 23 procent.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.