Minder internationale studenten België

Sinds de aanslagen in België van 22 maart schrijven minder internationale studenten zich in om te gaan studeren bij onze zuiderburen, zo meldt VRT Nieuws. Dit geldt voor zowel de Erasmusbeurs als aanmeldingen via AFS, een organisatie die internationale leerprogramma’s aanbiedt.

Het blijft niet bij minder inschrijvingen. Diverse internationale studenten besloten hun aanvraag in te trekken. AFS Vlaanderen merkte op dat dit zo’n zeven procent was. In Wallonië lag dit percentage iets hoger met tien procent afhakers. Vooral jongeren uit Zuid-Amerika besluiten toch niet in België te gaan studeren. Matthias van Hyfte van AFS verklaarde aan VRT Nieuws dat de studenten zeker de aanslagen als reden opgeven, maar dat andere reden ook meespelen. Zo denken veel Zuid-Amerikanen dat Europa overspoeld is met vluchtelingen, zegt Van Hyfte. Overigens speelt mee dat de politieke en economische situatie in Zuid-Amerika op het moment niet zo goed is. De devaluatie van de munt maakt het voor sommige studenten onmogelijk de kosten te dekken.

Het blijft speculeren of inschrijvingen voornamelijk teruglopen door de terroristische aanslagen. Toch merkte ook de Vrije Universiteit Brussel (VUB) dat de aanmeldingen voor een Erasmusbeurs met twintig procent zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar. Nikki Van Tendeloo, International Relations and Mobility aan de Vrije Universiteit Brussel, vertelt aan VRT dat het blijft bij speculeren. De ontwikkelingen doen haar wel denken aan vorig jaar. Enkele studenten van de VUB cancelden toen hun inschrijving voor een periode studeren in Istanbul, nadat deze stad ook het doelwit was van terroristische aanslagen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.