Hoogleraar Friele: ‘Ander donorsysteem maakt geen verschil’

Hoogleraar Friele: ‘Ander donorsysteem maakt geen verschil’

Een nieuwe manier van donorregistratie, zoals D66 en GroenLinks willen, zal niet veel extra orgaandonaties opleveren. Dat verwacht bijzonder hoogleraar wetgeving in de gezondheidszorg Roland Friele.

Een actief donorsysteem (iedereen is donor, tenzij je je registreert als niet-donor) zou wel een morele steun in de rug zijn voor patiënten die op de wachtlijst staan, zegt Friele vandaag in Trouw. Friele, verbonden aan instituut Tranzo van de sociale faculteit, reageert op de politieke discussie over orgaandonatie. Het CDA maakte deze week bekend tegen een nieuw systeem te stemmen. Er lijkt daardoor geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Minder overtuigend

Friele verwacht weinig extra orgaandonaties als het systeem zou veranderen. “Een registratie is dan minder overtuigend. De familie van een veronderstelde donor zal eerder zeggen dat iemand vergeten is zich te registreren als niet-donor. In de discussie tussen artsen en familie op de werkvloer, zien we vaak dat de familie conservatief reageert”, vertelt Friele aan Univers.

Volgens Friele (ook directeur van onderzoeksinstituut Nivel in Utrecht) is de politieke discussie over donaties sowieso nuttig. Het brengt orgaandonatie weer onder de aandacht, en dat zorgt ervoor dat ook artsen scherp blijven.

Dat is nodig, legt Friele uit: “Orgaandonatie klinkt als een groot onderwerp, maar in feite gaat het maar om een paar honderd mensen per jaar. In een groot ziekenhuis komt het maar één keer per week voor dat er een geschikte donor is. Artsen moeten daar alert op blijven, naast alle andere werkzaamheden.”

Toch verwacht Friele dat er nog maar weinig te verbeteren is aan het huidige donorsysteem. De afgelopen jaren is het aantal donaties al flink toegenomen, vooral doordat er meer nierdonaties zijn van levende donoren. Zij zorgen nu voor de helft van de niertransplantaties.

Kunstnier

Het is daarom terecht dat bijvoorbeeld de Nierstichting nu vooral inzet op onderzoek naar de draagbare kunstnier. Friele verwacht veel van die nieuwe oplossing, zeker nu het aantal nierpatiënten gaat stijgen.

“Het rare is: doordat onze gezondheidszorg zo succesvol is, zijn we straks met zijn allen ziek. We zijn er heel goed in om van dodelijk ziektes chronische ziektes te maken. Daardoor zul je zien dat meer mensen op latere leeftijd diabetes krijgen, met als bijwerking nierfalen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.