Is dat nu een muggenradar?

Twee onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben muggenradar.nl ontwikkeld. Een online tool die meet en voorspelt (tot vijf dagen vooruit) waar in ons land de overlast van muggen het grootst is.

Nou ja, meten… je kunt via de website melden of je last hebt van muggen. Kiezen uit: nee, een beetje, veel of zeer veel. Eventueel mag je ook nog aangeven wáár dat was. Je adres plus de plek: slaapkamer, woonkamer, keuken, zolder, kelder of tuin.

Het minuscule kaartje dat al die info oplevert, is ronduit teleurstellend te noemen. Ik zie op het moment van schrijven drie slordig neergekwakte vlekken op een kaartje van Nederland. Daar is het code 4, terwijl de rest code 5 is, op een schaal van 1 tot 10. En dat is het dan. Nou, handig hoor.

Is dat nu een radar? Wat een armoede.

Ik wil exact weten waar een mug zich bevindt in mijn slaapkamer, zodat ik niet de godganse nacht dansend en springend op mijn bed hoef door te brengen. Naakt, met een opgerolde Univers in mijn hand.

Hallo onderzoekers! Ontwikkel eens een app die me meldt dat de mug direct links naast de lamp op het plafond zit. Dáár kan ik iets mee. Want doe ik het licht aan, houdt het gezoem altijd direct op. Hoe lang ik ook wacht.

Om, zo gauw ik weer lig – met het laken strak om me heen getrokken, armen en benen binnenboord – zoemend op mijn hoofd af te komen.

Pats! Daar mep ik mezelf met de vlakke hand vol op mijn linkeroor.

Auw!

Stilte. Ik luister en luister.

Zou het raak zijn?

Nee, natuurlijk niet. Daar is het gezoem weer. De volgende aanval. De mormels doen het er om! Ik vloek, sla het laken over mijn hoofd.

Daar lig ik. Klaarwakker. Alles jeukt. Mijn oor gloeit.

Pas dan dringt het tot me door. Arm oor! Ik zou wat zuiniger moeten zijn op de enige muggenradar die tenminste wél werkt. Ga maar na: hoor je gezoem, dan weet je dat er een mug is.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.