‘Verloren generatie’ vindt weer vaker werk

De werkloosheid onder 25- tot 30-jarigen is de afgelopen twee jaar sterk gedaald. Goed nieuws, want deze ‘verloren generatie’ bleef door de crisis lange tijd achter op de arbeidsmarkt. Toch liggen vooral de vaste banen voor deze groep nog steeds niet voor het oprapen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde woensdag dat de werkloosheid onder 25- tot 30-jarigen de afgelopen twee jaar is gedaald van 7,3% naar 5%. Dat is een forse daling, maar de arbeidsmarktpositie van deze groep blijft onzeker. Van alle 25- tot 45-jarigen zijn zij het vaakst werkloos. Bovendien hebben ze vaker flexbanen en tijdelijke contracten. Het is maar de vraag of die flexibele dienstverbanden uiteindelijk leiden tot vaste contracten, becommentarieert Ruud Muffels, hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid aan Tilburg University.

Werkloosheid

De 25- tot 30-jarigen van nu startten op de arbeidsmarkt toen de recessie toesloeg. Veel van hen kwamen niet aan de bak. Net als in de crisis van de jaren tachtig spraken veel media van een ‘verloren generatie’ op de arbeidsmarkt. In 2008, toen de crisis begon, zat 2,6% van 25- tot 30-jarigen zonder werk. De werkloosheid onder jonge werkzoekenden nam vanaf dat moment snel toe, en bereikte in het tweede kwartaal van 2013 een piek met 7,7%.

Aantrekkende arbeidsmarkt

“De crisis is voorbij en het gaat economisch weer goed”, zegt Ruud Muffels. “Vanaf 2014 zien we de arbeidsmarkt weer aantrekken. Ook de werkloosheid onder 25- tot 30-jarigen neemt vanaf dan langzaam maar gestaag af.” Volgens het CBS daalt het werkloosheidspercentage van deze groep nu voor het derde jaar op rij. Het verschil in werkloosheidspercentage ten opzichte van oudere leeftijdsgroepen is daardoor grotendeels verdwenen.

Flexwerk

Ondanks de verbeterde arbeidsmarktpositie van starters, zijn zij nog steeds vaker werkloos dan Nederlanders tussen 30 en 45 jaar. Bovendien hebben jonge werkenden vaker een flexibel contract dan hun oudere collega’s. Muffels verwacht niet dat het werkloosheidspercentage de komende tijd snel verder zal dalen. “En of flexbanen op de lange termijn leiden tot vaste banen, is niet zeker”, zegt hij.

Hoewel 25- tot 30-jarigen hun achterstand op de arbeidsmarkt grotendeels hebben ingelopen, lijkt de kloof dus nog niet geheel gedicht. Ten opzichte van andere leeftijdsgroepen wordt hun positie op de arbeidsmarkt nog altijd gekenmerkt door minder kansen en meer risico’s.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.