Hoogleraar economie: “basisbeurs terug in plaats van Ov-jaarkaart”

Hoogleraar economie: “basisbeurs terug in plaats van Ov-jaarkaart”

Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie in Tilburg en ook CDA-adviseur, steunt het recente plan van het CDA om het leenstelsel terug te draaien en de basisbeurs te herintroduceren. “Het leenstelsel is funest voor de emancipatie en de basisbeurs moet absoluut terug.”

Het plan om de basisbeurs weer terug te draaien, is meer dan opportunistische verkiezingsretoriek om de stem van de student te winnen, zegt Eijffinger. De partij is altijd tegen het leenstelsel geweest en volgens Eijffinger niet zonder reden: “Twee jaar geleden, bij een hoorzitting over het leenstelsel in de Tweede Kamer, heb ik het ook uitgelegd. Studenten steken zich nodeloos in de schulden en vooral allochtonen en armere mensen durven daardoor niet meer te gaan studeren. We zien dat nu terug in de cijfers, die alleen maar door de internationale instroom worden gecamoufleerd.”

De hoogleraar had liever gezien dat de basisbeurs was behouden en dat de bezuiniging was gezocht in het OV-abonnement. “Studenten denken daardoor dat reizen gratis is, maar in werkelijkheid betaalt de overheid een miljard aan de NS om studenten op- en neer te laten reizen. Dat is lekker verdiend voor de NS! Ik zie liever dat het geld gestoken wordt in ‘sociale mobiliteit’, dat je kunt opklimmen, ook als je ouders minder geld hebben. En dan is het weer zoals vroeger: lekker op kamers! Dat is veel beter dan uit de koelkast eten van je ouders, daar worden studenten volwassen van.” En laat dat precies het plan van CDA zijn.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.