Bijbaan naast je studie? Dit moet je weten

Als student is het fijn om wat bij te verdienen naast alle kosten die er worden gemaakt met de studie. Maar wat mag je wel en wat mag je niet? En welke regels zijn er allemaal rondom de belasting en bijverdienen?

Voor je studie maak je natuurlijk veel kosten. Met een bijbaan vang je dat een beetje op. Vanaf je achttiende mag je overal werken, twaalf uur per dag en tien uur per nacht. Het wettelijk minimum loon voor een 18-jarige is €4,04. Het ligt aan de cao hoe hoog het loon verder kan zijn. Volgens Randstad.nl zijn de best betaalde baantjes de commerciële banen. Denk aan abonnementen verkopen aan de deur en mensen aanspreken op straat. Mocht je hier niet zo van houden, doen klantenservice-bijbanen het ook altijd goed.

Pas op dat je niet te veel gaat verdienen, want er gelden bijverdienrestricties. Het maximale wat je in 2016 mag bijverdienen is €13.989,13. Ga je daar overheen, dan moet je studiefinanciering terugbetalen. Waar moet je nog meer op letten?

Voorheen kon je bij je belastingaangifte je studiekosten eraf halen. Helaas is sinds 2015 de regel voor de aftrek van studiekosten veranderd. Met ingang van het jaar 2015/2016 geldt de ‘Wet studievoorschot hoger onderwijs’. Waar je eerst nog je studiekosten kon aftrekken, mag dit sinds het studiejaar 2015/2016 helemaal niet meer.

Toch is belastingaangifte doen zeker een aanrader. Volgens FNV Jong laten jongeren elk jaar zo’n 78 miljoen euro bij de belasting liggen. Dat is 250 euro per persoon. Als je belastingaangifte gaat doen zorg er dan voor dat je alvast je Burgerservicenummer, je jaaropgaaf, je DigiD en eventueel reiskosten en studiekosten bij de hand hebt.

Tekst: Elise den Hertog

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.