Rik Torfs geeft Willem Witteveen-lezing

Hoe krijgen jongeren de beginselen mee die bijdragen aan een vrije maatschappij? En wat is daarin de rol van universiteiten? Die vragen staan centraal tijdens de tweede Willem Witteveen-lezing door Rik Torfs, die volgende week plaatsvindt.

Het maatschappelijk debat is verhard en gepolariseerd, zegt een van de organisatoren, Maurice Adams.  Er wordt geen moeite meer gedaan om andere denkbeelden eerlijk te verwoorden, mensen gaan voor het eigen gelijk. De Witteveen-lezing wil een tegengeluid laten horen en dat is precies wat ook de Leuvense hoogleraar en rector Rik Torfs beoogt.

Wat Torfs precies gaat zeggen, is ook voor de organisatie een verrassing. Zelf denkt Adams dat hij zal ingaan op de bijzondere rol die universiteiten kunnen spelen: “Kennisoverdracht en vorming is bepalend voor hoe je de wereld bekijkt en beleeft.” Adams wil niet teveel ingaan op hoe die waarden terug zouden kunnen komen in het onderwijs. “Dat is het onderwerp van de lezing en het debat.”

Na de lezing door Torfs volgt een panelgesprek met de spreker en met studenten uit Leuven, Maastricht en Tilburg. Ook de Tilburgse rector Emile Aarts en de Maastrichtse rector Rianne Letschert schuiven aan. Adams is benieuwd wat deze ‘zwaargewichten’ te melden hebben, maar hoopt vooral ook dat er goed geluisterd wordt naar wat de studenten te zeggen hebben.

Tweede jaar op rij

De lezing op donderdag 10 november is gratis bij te wonen. Inschrijven is nog mogelijk. Met de lezing die dit jaar voor de tweede keer wordt gegeven, wil de universiteit het denken en het leven van Willem Witteveen herinneren. Witteveen (1952-2014) was sinds 1990 als hoogleraar verbonden aan Tilburg University waar hij zowel oprichter als eerste decaan was van de Liberal Arts-opleiding. Ook was hij lid van de Eerste Kamer. Hij overleed als passagier van vliegtuig MH17, dat neerstortte in Oekraïne op 17 juli 2014.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.