Onterecht houden OV-kaart mogelijk duurder

Het onterecht houden van een studentenreisproduct wordt mogelijk een stuk duurder. De Tweede Kamer debatteerde gisteravond over een gezamenlijk pleidooi van CDA, VVD, en PVV om de boete te verdubbelen.

Op dit moment moeten studenten een boete van €197 per maand betalen als zij hun OV-kaart niet op tijd stopzetten. De drie partijen willen dit bedrag na de eerste maand verhogen naar €300. De partijen willen studenten zo ontmoedigen expres hun reisproduct niet op te zeggen.

Bewust misbruik

Eerder dit jaar bleek dat 90 procent van de studenten die te laat hun product opzeggen, het vergeten is. De overige 10 procent maakt bewust misbruik van de huidige regeling, omdat de boete die zij moeten betalen lager is dan de reiskosten die ze maandelijks maken.

Minister Bussemaker van de PvdA besloot eerder nog om af te zien van de boeteverhoging, omdat ‘de goeden niet onder de kwaden mogen lijden’. De minister en haar partij zijn dan ook not amused dat hun coalitiegenoot de boete nu alsnog probeert in te voeren.

PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis beticht de VVD van stunten met de verkiezingen in het vooruitzicht. Hij benadrukte tijdens het debat nog eens dat de 90 procent van de (oud-)studenten die ter goeder trouw handelt, ook door de maatregel getroffen wordt.

Automatisch stopzetten

Kamerleden van D66, SP, CDA en de VVD vroegen waarom het reisproduct niet automatisch wordt stopgezet als een (oud-)student er geen recht meer op heeft. Dan zou het probleem toch opgelost zijn? Maar volgens Bussemaker is dat ‘om technische redenen’ niet mogelijk.

De Kamer stemt 20 december over de mogelijke verhoging van de OV-boete.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.