Tilburgs onderzoek leidt tot koersverandering 50Plus

50Plus breekt naar aanleiding van Tilburgs onderzoek nu al met een van haar verkiezingsbeloftes. De partij van Henk Krol beloofde de AOW-leeftijd te verlagen naar 65 jaar én om de hoogte van de uitkering met de welvaart mee te laten stijgen. Uit onderzoek van Tilburg University blijkt nu dat dit laatste niet haalbaar is.

In opdracht van 50Plus deed de Tilburgse hoogleraar Harrie Verbon onderzoek naar de haalbaarheid van het terugbrengen van de pensioenleeftijd naar 65. Het is te betalen, zegt Verbon in zijn rapport, wanneer de hoogte van de AOW-leeftijd niet meestijgt met de economische groei. De naoorlogse geschiedenis leert dat indexering van de pensioenen wel vaker is stilgezet, dus onmogelijk is het niet.

Deze bevinding komt niet helemaal overeen met de wensen van de ouderenpartij. Naast het terugdraaien van de pensioenleeftijd, maakte de partij van Krol zich hard voor welvaartsvaste pensioenen. Waar het eerste volgens Verbon inderdaad haalbaar is, is dit dus niet te combineren met het tweede streven van 50Plus. Gisteren maakte Henk Krol, op basis van het Tilburgse rapport, bekend dat zijn partij de pensioenen niet mee laat stijgen met de welvaart.

De opmerkelijke koersverandering van 50Plus leidde tot forse kritiek van andere politieke partijen. CDA-lijsttrekker Buma betichtte de de ouderenpartij van “volksverlakkerij”, Emile Roemer van de SP stelde dat 50Plus haar achterban in de steek laat.

 

 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.