Het wordt lastig regeren na de verkiezingen

Sylvester Eijffinger is vooral topeconoom, maar het is geen geheim dat hij de politiek op de voet volgt als adviseur voor het CDA. Het politieke landschap lijkt volledig versplinterd te raken bij de aanstaande verkiezingen in maart, daarom de vraag: hoe valt dit te managen?

1. Professor Eijffinger, het gaat zo te zien moeilijk worden om een regering te vormen, wat denkt u?

“Het lijkt zelfs al moeilijk een fatsoenlijk verkiezingsdebat te organiseren. De ene partij komt niet opdagen wanneer de ander niet komt en vice versa. Maar ja, ze kunnen ook niet allemaal komen: dat wordt een kakafonie! In de wetenschap is dat wel anders hoor. Ik snap heel goed wanneer ze mij een keertje overslaan omdat ze eens iemand anders willen horen. Ik heb dat ook aangegeven bij de organisatie van het debat ‘Na de troonrede’. Het grappige is alleen dat ze je dan toch graag erbij willen hebben. Maar inderdaad, lastig wordt het zeker, met een PVV waar niet mee samen te werken valt. Met een kleine PvdA wordt het al snel een ingewikkelde regenboogcoalitie.

2. Wat vindt u van het niveau van de campagne?

“Neem Henk Krol van 50PLUS. Die citeert mij selectief door te zeggen dat de verhoging van de pensioenleeftijd niet de twaalf miljard oplevert die is beloofd, maar veel minder. Dat klopt op zich, maar ik heb daarmee niet gezegd dat de pensioenleeftijd terug naar 65 kan. Dat is onmogelijk. Wel vind ik dat we niet naïef moeten zijn en dat er een oplossing moet komen voor mensen die het niet volhouden tot 67. Nog zoiets: het IMF heeft gezegd dat we zo’n acht miljard moeten afschrijven van de lening aan Griekenland. Daar zullen we Mark Rutte niet over horen tijdens de campagne. Hij heeft een serieus geloofwaardigheidsprobleem.”

3. Hoe ziet volgens u de best mogelijke uitkomst van de verkiezingen eruit?

“Ik ben lid van de jaarlijkse ING CEO Summit en daarom kon ik onlangs naar Martin Ford luisteren, specialist op het gebied van artificial intelligence en robotica. Die liet een paar schokkende statistieken zien. Over vijf tot tien jaar, en eerder vijf dan tien, wordt niet alleen laaggeschoold werk maar ook werk voor hoger opgeleiden geautomatiseerd. Mensen in Finance of de juridische sector worden evengoed vervangen door computerprogramma’s. Willen we ervoor zorgen dat mensen aan het werk blijven, dan moet er nu worden nagedacht over onderwijs. Ik hoop dus op partijen als CDA, D66, Christenunie en GroenLinks. Behalve een energietransitie moeten we ook naar een kennistransitie toewerken.”

4. Vindt u niet dat CDA een beetje voor de populistische weg kiest door zich tegen beter weten in te verzetten tegen de legalisering van softdrugs?

“Dat standpunt hebben de christelijke partijen altijd ingenomen en daar ben ik het wel mee eens.”

5. Ik ben er zeker van dat u weer op menig lijstje staat. Wordt u minister als u wordt gevraagd?

“Alleen als mijn ijdelheid het wint van mijn verstand en dat gaat niet gebeuren. Het is geen leven: het breekt je lichamelijk en geestelijk af en daar komt nog eens bij dat iedereen op je mag plassen en poepen. Dus: nee dank u.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.