Focus op Randstad gaat ten koste van Nederland

Politiek Den Haag heeft te weinig aandacht voor het Nederland buiten de Randstad. Daar zijn miljoenen Nederlanders de dupe van, en zo ontstaan bewegingen als Trump en de Brexit. Dat betoogt promovendus sociologie Barend Wind in Trouw.

Er ligt vandaag de dag een sterke focus op de Randstad, schrijft Wind. Dat komt deels door globale ontwikkelingen. Grote steden strijden om internationale kenniswerkers en bedrijven. En dat heeft gevolgen. Zo stijgen in Amsterdam de woningprijzen de pan uit, terwijl middelgrote steden in de rest van het land steeds meer te kampen hebben met leegstand, vergrijzing en werkloosheid.

Maar het is ook een politieke keuze, vindt Wind. Waar de politiek in de jaren zestig en zeventig nog volop inzette op ruimtelijk spreidingsbeleid, ligt de focus nu sterk op de Randstad. Een ruimtelijke visie op ons land hebben politici nu zelden, aldus Wind.

“Toekomstige generaties in grensregio’s hebben minder kansen”

Politici betogen nog wel eens dat de rest van het land mee profiteert van het succes van grote steden. Volgens Wind laat de wetenschappelijke literatuur zien dat dit bijna nooit het geval is. De leefbaarheid in veel grensregio’s loopt verder terug en toekomstige generaties aldaar hebben minder kansen.

“De 10 miljoen potentiële proteststemmers uit ‘de provincie’ hebben recht op een antwoord”

En dat kan zich wreken. Zo is “de populistische proteststem, vanuit de elitaire Amsterdamse bubbel veelal gadegeslagen met ergernis en onbegrip, helemaal niet zo onlogisch.” Willen we in Nederland niet dezelfde kant opgaan als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, dan moeten partijleiders zich volgens Wind uitspreken over de ruimte ontwikkeling van Nederland. Gaan ze voor een verdere versterking van Amsterdam of het stimuleren van de leefbaarheid erbuiten? “De 10 miljoen potentiële proteststemmers uit ‘de provincie’ hebben recht op een antwoord.”

Barend Wind verricht aan TSB promotieonderzoek naar sociale ongelijkheid in relatie tot de woningmarkt en welvaartsstaat. De opinie in Trouw schreef hij met Jorn Koelemaij, promovendus geografie aan de Universiteit Gent.

Stemmen op een Tilburger

Wellicht is de povere aandacht – wat Tilburg betreft – vanuit de politiek ook wel te begrijpen. Welgeteld drie Tilburgers bungelen op de kieslijst ergens onderaan (vergelijk de markeringen op onderstaande foto), ééntje is lijsttrekker voor Lokaal in de Kamer (Jan Heijman). Die partij bestaat sowieso overwegend uit Brabanders.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.